Danisha's FotoPage

By: Danisha Danisha

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 16-Dec-2009 03:36 Email | Share | | Bookmark
Idlan at 6 weeks

 
Sorry la, mama bz sesangat so gambar Idlan tak sebanyak zaman Nisa dulu, sian gak kat Idlan...tapi ni latest Idlan at 6 weeks...


Wednesday, 28-Oct-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark
Welcoming...Idlan Hakimi Ariff

 
After 21 hari baru mama berjaya upload gambar Idlan Hakimi Ariff ni...hehehe...My 2nd pregnancy is quite an adventure, more challenging than with Nisa, but alhamdulillah, baby selamat dilahirkan on 29 October 2009 at the same place as his sister before, INS Specialist Center. How I came up with the name?Again, macam Nisa dulu, the baby chooses his name Idlan maksudnya adil, Hakimi is bijaksana and Ariff tu family name again.
Starting at 7 months, I've been having pains and contractions, maybe due to work and life stress, requested for bedrest but degil gak so on medication to avoid premature delivery.Degil bukan apa, coz I've just accepted a job assignment which was what I always wanted to try, it's just 3 months thingy anyway.
Then at 8 months the pains and contraction got worsen, baby dah engaged but since cervic not diluted ok la, but very risky so doc kasi surat soh no travelling and bedrest, on medication lagi, so start working from home time bulan puasa, ingat boleh rest but banyak betul gangguan lain tapi sabar je la. Berjaya tahan baby sampai reach 9 months, alhamdulillah...
At 37 weeks doc cakap takmau take risk dah, so if takde contraction nak buat c-sec on 2 November which the baby will be 39 weeks, EDD actually 11 November, but ok la. Actually mama & papa nak choose date 29 October coz Nisa lahir 29 September, papa besday 29 January, tapi doc cakap better do a bit later, so takpe la, ikut doc.
Tapi nak jadi citer, on 28 October tu mama demam, so mama risau gak kot tak sempat baik sebelum c-sec date, takut nanti baby demam ke, so next day tu mama gi la drive sengsorang kat doc.Parents nak ikut tapi mama cakap takyah la, jap jer nak amik ubat demam yang ok untuk pregnancy. So gi jumpa doc tu, dia prescribe ubat semua, then dia saja-saja cakap why not kita buat CTG, just to see how the baby is doing, so mama pun ok la. Tup tup result came out not good, terus emergency decision doc nak buat c-sec in another 2 hours, sempat tepon papa and parents. Mak dah gelabah, my hubby pun macam tak caya, soh doc tunggu sat dia nak balik amik flight but doc cakap mana bleh tunggu, so at last mama masuk operation room without anybody, sengsorang jer, time tu sayu gak but be brave
Masa buat epidural la mende, seperti biasa serik la nak pregnant lagi, hahaha! Tambah bila masuk operation room tengok lampu besar tu, taktau naper, ngeri But bila nampak baby keluar, diorang kasi kiss baby, rasa sebak lak...hehehe...Masa Nisa dulu, lepas keluar je doc cakap "Quick, I want to know her weight" and she came out as 3.95kg. Idlan ni mama tengok tau tak besar macam kakak, but doc cakap "He's quick a tall chap!" and nurses terus cakap "Amboi, tinggi nyer idung!" And Idlan is just 2.9kg with length 55cm. Agaknya kalau tunggu sket lagi dia sempat chubbykan diri, can reach 3-3.2kg kot, but he came out right on the date mama & papa nak, 29 October though he's still quite skinny, but other than that he's healthy.
Papa sampai 4 hours later masa mama dok drowsy, but since Nisa tak biasa separate dengan mama, papa berkorban tak jaga mama so mama dok sengsorang kat ward. Dah la bilik yang dibook for 2 November tu ada orang pakai, pastu takdak bilik VIP kosong, so mama kena dok ward 10 org Semalaman takleh tido sebab macam-macam bunyi ader. esok paginya baru masuk bilik VIP, baru bleh rest.
After 3 days Idlan & mama boleh balik, happy gak coz Idlan tak kena tahan for jaundice macam kakak dulu, but then after a few days dia develop jaundice, nurse Jabatan Kesihatan soh pi check GH so ikut la diorang, kang bising lak. Hari-hari amik darah, bacaan dia 200 over tapi tak lebih 250 so diorang cakap tak perlu admit, kami ikut la, mana tau kan. Then dok maintain dekat 14 hari same thing, mama tak sedap hati, pi chcek lagi bacaan tepat 250 lak, baru diorang kasi nak admit tapi mama bawak ke private. Kat sana terus diorang buat full check-up, Idlan dah kena pneumonia and infection liver, geramnya! Terus kena oksigen mask la antibiotik, masuk special care unit, tube sana sini, mama meraung tengok. Further check discover that actually his left kidney ada mild swollen, UTI. Ada a few reason but we ruled out others than blood infection (kot masa dok check darah kat GH) and birth mal-deform. Doc cakap usually kena warded 7-10 days but Idlan is very strong boy, he strived and came out of ward after 6 days lepas doc clear pneumonia & liver infection. Both disebabkan air kencing from his left kidney tak turun as it should be but tendang balik, ada yang dah masuk lungs and liver so causing the infections. Now since both cured, just nak check kidney dia jer but have to wait 2-4 weeks after hefinished his current antibioric first to rule out blood infection.
So our first 21 days was quite an adventure tapi syukur Idlan dah sihat dan selamat with the family...


Tuesday, 29-Sep-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark
Nisa's 3rd Birthday

 
 
 
View all 11 photos...
Rasa macam kejap jer masa berlalu, anak mama ni dah 3 years old
First Nisa buat besday party kat Alor Setar umah maktok dier on the 27 Sep coz besday tokwan dier skali, but no pics taken coz mama tak bawak camera, lagipun kalut nak balik ke Perai dah hari tu...
Then on the day itself, 29 Sep, as usual buat besday Nisa kat skolah dier. Order ice-cream cake with green kaler topping and Doraemon picture macam Nisa nak, then beli la sket-sket junkfood coz skolah tak brapa benarkan makan benda-benda ni. If you are wondering naper macam sikit jer bebudak situ, memang tu ler jumlah budak kat situ coz the school take limited students (only 10)since their approach is 1:1 basis for kids from 2-6 years old.
So back to Nisa's besday, since dah 3 tahun, dah pandai demand la skarang. Nak kek gitu gini, nak junkfood tu pun dah kasi list kat mama, then presents pun dah pandai mintak kat semua orang...mama, papa, maktok, tokwan, paklong...mama & papa beli katil single with Mickey Mouse bedsheet untuk Nisa, so skarang Nisa sleep separately but in the same room dengan mama lagi. Terasa sunyi lak mama tido sorang atas katil king-size tu, Nisa biasa jer Maktok & tokwan beli set cooking toys and paklong beli bubble gun untuk Nisa main bubbles dengan cousins. Yang tak syok nyer, Nisa kena stomach bug then cirit-birit & muntah-muntah which triggered her lactose intolerant lagi, kesian sangat coz she has to stop taking any dairy product for at least 2 days, which is a torture for a tot. Luckily skarang dah ok so slowly kasi Nisa minum Pediasure jap kasi lactose intolerant dia hilang before back to her routine - siang minum Pediasure and malam minum susu biasa coz Nisa tak suka susu without lactose even with her allergy


Wednesday, 23-Sep-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark
Raya Vacation

Nisa in new swimsuit
 
 
View all 15 photos...
On 3rd day of raya, since mama & papa tak amik cuti panjang coz saving for the new baby, instead of going beraya, we spent time together at Nisa's favorite place - the beach
Then papa saja bawak Nisa gi Butterfly Farm before papa take the plane back to KL. A short vacation but all of us enjoyed the time together


Saturday, 8-Aug-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark
Last Family Vacation for 2009

On the way
Tasik Raban
Bukit Merah Laketown Resort
View all 22 photos...
This would be our last vacation for 2009 sebab lepas ni posa, then after raya mama dah sarat so not advisable to travel, dah ler dengan H1N1 (sick of listening to the news). Anyway, Nisa actually nak gi beach, but papa nak bagi Nisa new experience so try Bukit Merah la. Nisa excited walau keep on dok tanya bila nak pi beach. Mama happy boleh makan ikan bakar and pekasam kat Tasik Raban
But a day before we travel, Nisa terjatuh time lari nak sambut mama kat pintu skolah, tergigit bibir, berdarah, so melalak la. And sebab nangis teruk sangat, malam tu hidung berair macam selsema so papa kensel nak bawak Nisa pi Waterpark, so just bawak tengok animals kat Eco-park and Orang Utan Island. Nisa happy ja tengok animals as she loves animals, tapi komplen busuk!
Sepetah-petah or sebuaih-buaih Nisa ni, orang sure ingat she fears nothing at all, but Nisa ni actually penakut. Even though she loves animals, dia geli nak pegang. And time nak ferry ke Orang Utan Island, Nisa punya nervous tengok keliling dia air, dia dok keras membatu Siap warning papa "Papa sit properly! Becareful, nanti you fall inside the water!"
The next day check-out, ingatkan nak balik umah but Nisa ngamuk nak pi beach gak, so balik tukar baju, then bawak dia pi Feringgi lak. She was so happy! And again, walau Nisa suka beach, dia suka sand jer sebenarnya, dia takut waves But after an hour or so, lepas mama & papa coax her a bit, slowly she dared to come into the water and at last enjoyed the whole thing We stayed more than 2 hours I guess, and Nisa looks so happy and satisfied...


[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net