Danisha's FotoPage

By: Danisha Danisha

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  4  5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  15  16  17  18  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 9-Apr-2008 15:30 Email | Share | | Bookmark
Nisa's Fav Food

Macaroni gratin
Spagetti
Cream stew
These are Nisa's fav food...buat masa ni dia kurenggg sket kalau kasi nasik, tapi kalau benda-benda ada cheese or berperisa tomato, or else paling simple potato (mash or fries/chips), ok dah...paling kurang kalau la jalan-jalan and susah sangat nak cari makan, roti gardenia dah cukup...tapi kena roti gardenia jer, lain brand dia tak makan Pastu sebab tak makan nasik, Nisa suka spagetti or anything pasta based, tak kisah la pasta/spagetti tu letak dalam sup ke, or memang buat kuah spagetti...

So start from macaroni gratin ni, actually glamer kat jepun (グラタン), kat sini maybe orang tak makan sangat sebab panas...ni peberet mama dulu so mama cari resepi dan cuba sejak kat sana, then saja try kasi kat Nisa, yappari bebudak suka benda ni...mat salleh biasa panggil mac & cheese, bleh buat isi dlm tu either macaroni semata, or else buat pasta tomato based with tuna flakes, udang or chicken, sayur sket...yum yummmm...

Spagetti lak, yang ni tomato based, tapi Nisa hentam je camner pun, bolognese ke, japanese (和風) ke, pepperocini (ni papa terer) ke...asalkan pasta, Nisa makan jer

Cream stew ni plak taktau le tempat lain ada ke tak, kat Japan glamer kat Hokkaido time musim sejuk, memang makan time sejuk best sebab dia kasi panas, tapi mama suka and still buat kat sini bila dah buat gratin tu, sebab base white sauce dia sama...kat Japan, ni cara ibu-ibu nak galakkan anak-anak makan sayur to those yang tak suka sayur, sebab budak-budak suka susu, so benda ni memang yummy untuk diorang...but untuk Nisa terbalik, sebab Nisa tak suka susu tapi suka sayur...no problem untuk dia makan even slices of raw tomato, fruits ke memang peberet anak musang sorang ni... tapi SUSU! Aiyooo...susah betui nak kasi dulu, before dia stop breastfeeding...but lately she's catching up, malam jer 2 botol 6 oz, taktau le kat skool brapa botol dia minum...

Takde dalam gambar is sup, apa-apa jenis sup...sup daging ke ayam...paling peberet adalah sup salmon campur sayur bayam, letak carrot & potato...tu resepi spesel papa jugak...hehehe...beli kepala & tulang-tulang salmon tu jer kat kedai sushi or Jusco, sedap wooo...menjilat jari! Jugak KFC, specifically mashed potato or fries...so kalau on the road travelling ke, tak sempat sangat, tapau je benda ni untuk Nisa makan sementara nak jumpa tempat makan yang lebih sesuai...


Tuesday, 8-Apr-2008 08:30 Email | Share | | Bookmark
Busy Busy Busy!

Nisa: Buat camni ka papa?
Papa & daughter bertungkus-lumus...
Papa: Buat camni ok?
View all 5 photos...
Papa beli 'lemari' baru untuk Nisa 'keep-keep' segala buku Nisa, so masa papa bz nak pasang 'lemari' tu, Nisa pun bz gak nak tolong So ni lah aksi dua beranak yang mama rakamkan dengan henpon...
Sorry papa seksi, hangat dia kata


Wednesday, 2-Apr-2008 07:14 Email | Share | | Bookmark
April Fool to Mr Insect!!

I see you, Mr Insect!
Wahaha!You can't get away from me!
Kejar diaaaa!!!!
View all 5 photos...
Semalam masa mama tengah masak, papa tukar baju kot, Nisa time tu dok tengok Jojo rasanya...
Tetiba mama dengaq suara Nisa excited, mengekek dia gelak sengsorang, mama musykil gak apsal, sebab lain macam jer bunyi nyer
Ropa-ropa nyer, anak mama sorang nih tengah excited sebab dia discover seekor insect, mama taktau le menatang aper, rupanya macam belalang sket, kaler coklat, nak macam cengkerik pun ada, kecik jer...Nisa dengan excited nyer mengejar insect tu...sampai dok cium insect tu kat lantai, memula tu kuit-kuit jer...last last ketepekkkk...tamat riwayat Mr Insect digiling Nisa Humaira...Yiiiieeeeeeeeeee Sian Mr Insect...but April Fool to you
Ceritanya, papa & PakSu dulu pun kaki menjalankan eksperimen kat insect-insect...masuk pepatung dalam freezer, bakar semut dengan magnifying glass...hmmm hmmmm
Bila citer kat papa, papa kata "Bagus Nisa, that's the first step towards science" Adeh laaaa...macam ni pun ada kaaa


Monday, 31-Mar-2008 12:00 Email | Share | | Bookmark
Finally!

 
Nisa's weaning from breastfeeding...hehheh...maybe ada yang kata "What? Dok breastfeed lagi?"...Or "Laaa...apsal tak sambung sampai 2 years?", depending on which ground you stand lah...actually, mama pun asalnya bercadang nak breastfeed sampai Nisa 2 years, skarang pun bukan exclusive breastfeeding pun, malam jer sebab Nisa ni actually bukan nak apa sangat, just dia nyer comfort 'thing' jer...sebab dia tak penah ada or nak comfort toys ke, blankie ke, pillow ke...dia pilih 'nen-nen' (hehheh...mama pun segan nak cakap, tapi be open je la kan? )...Why suddenly mama pilih nak stop? Sebab Nisa dah banyak gigi No need to elaborate more lah

So semalam dari pagi start, Nisa merengek gak, bukan nangis tapi buat suara lunak manja, dengan mata bersinar-sinar nak amik hati mama...but each time mama explain Nisa dah big gurl..."Big gurl tak nen-nen, baby saja nen-nen, tapi big gurl boleh main slide and toys, baby kena dok senyap-senyap..."...Tu explanation mama bagi, then tanya Nisa "Nisa nak jadi big gurl ka baby?"...Nisa jawab "gurl gurl"...and everything went on smoothly...until night time, nak tido, memang mama risau gak Nisa bleh bertahan dak, sebab memang dia tau night time mesti dapat, mula la dia memujuk rayu dengan manja nyer, mama & papa dok tahan gelak Papa keep reminding the same thing, "Nisa big gurl ka baby?"...kali ni Nisa diam sat, macam berfikir...Then jawab "Bibiiii!!", buat mama & papa pecah gelak Woooo...very cheeky aaaah anak mama nih...keh keh keh...But mama remind Nisa lagi, esok Nisa go to skool, big gurl go to skool, have friends...mana ada kengkawan Nisa nen-nen, Nisa can play slides...distract dier sket, then ajak minum susu, dia angguk, papa pun buat susu...jenuh gak la malam tadi tengok Nisa cuba tahan ketagih, guling-guling katil, geleng-geleng kepala, gigit bantal...ish ish ish...betul-betul macam orang ketagih...lama le gak before she fell asleep, sian anak mama...papa lak yang tertido dulu
So today will be the 2nd day, dalam buku kata usually any changes need to maintain for 2 weeks so tengok la within the 2 weeks camner...

Ganbare Nisa!! Ni gambar Nisa makan susu tepung sambil tengok Jojo


Saturday, 29-Mar-2008 05:53 Email | Share | | Bookmark
Nisa ronda-ronda lagi...

"Come...come" Nisa panggil...
Ada boipren bengali encem...
Laaa...boipren pi naik slide plak...
Ari ni Nisa cukup 18 months...actually on the day itself mama tak sedar pun, tetiba teringat lepas tu...hehehe...
Ari Sabtu Nisa skool sekerat ari, mama papa ada choice nak antar ke idak, ramai parents tak antar sebab makpak nyer pun nak tido bangun lambat, tapi mama & papa still antar Nisa sebab nak sambung tido...and taknak rugi bayo mahal-mahal But actually tak sambung tido pun, pi market...breakfast kat kedai sambil baca paper, kemas umah...by the time abis, ada la masa sket utk bersantai berdua sebelum pi amik Nisa...Biasanya bila amik Nisa, dia dah minum susu and ready for nap time, so slalunya atas kete dah lalok tertido, angkat masuk bilik terus dia sambung tido, mama buat lunch...
After lunch, Nisa bangun gak, kami biasanya akan kuar jalan-jalan ronda Penang kalau tak balik mana-mana side nyer kampung, so this week, gi la QueensBay...nanti naik KingsBay takyah masuk Pennag Island dah la
Biasanya, papa akan bayo la RM2 for 20 minutes, kasi Nisa main dalam ni...peberet Nisa la ni, masuk jer dah tala sini...mama bleh pi window shopping, or shopping...hehheh But kali ni, papa nak cari apa ntah, so mama yg teman Nisa dalam ni, tengok la Nisa ajak orang main dengan dia...ada la satu famili sikh kot, anak yg sulung boy, yg 2nd girl umo setahun baru dok blajar berdiri...comel gila!Nisa dok make friends dengan boy, main bola la, see-saw la, trampoline la...Mama boring, amik la gambar Nisa sket stakat yg bleh amik, dalam trampoline takleh amik sebba laju snagat Nisa lompat...
Oh ya...ni rasanya 2st time kot gambar Nisa pakai skirt, selain gambar masa pi Bkt Tinggi and kenduri PakNgah...Nisa tak suka baju skirt, asik nak angkat tunjuk perut jer Tu mama malas beli, tapi papa bising anak dier tak feminin, so ada la satu baju ni...Nisa not that happy, maybe dia macam mama kecik-kecik, tomboy sket...


[<<  <  4  5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  15  16  17  18  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net