Danisha's FotoPage

By: Danisha Danisha

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  5  6  7  8  9  10  11  [12]  13  14  15  16  17  18  19  >  >>]    [Archive]
Friday, 21-Mar-2008 12:00 Email | Share | | Bookmark
2nd & last day Day - KL Trip + balik

Budak tito...
Kagum tengok big fish
Pegang sand shark
View all 10 photos...
Next day, kami take it slow je la, bangun lambat, relek-relek...makan sumer, then gi KLCC sebab nak bawak Nisa gi Aquaria...malangnya ada budak tu still letih gamaknya, masa naik cab dia tertido sampai le kat KLCC, then terpaksa la mama & papa ronda-ronda dulu, siap kacau Mak Ngah (kakak mama) yang keje kat situ...hahaha But sebab trip ni plan last minute, kalau cakap awal, bleh ler Mak Ngah kasi tiket free ler mende ler...takpe la, takde rezeki...hehehe...Bila Nisa bangun, masuk Aquaria...

Ni gambar yang mama sendiri tak snagka nak kuar camni...hehehe...kelakar lak bila tengok balik, Nisa & fish mata sama-sama terbeliak jer...

Abis kat Aquaria, gi Midvalley, papa kasi mama sopping sket, then balik jumpa Pak Su (adik mama) kat hotel...abih waktu keje, Pak Ngah (abang papa) & Mak Ngah datang amik & bawak kami dinner yang best! Thanks a lot! Mama ingatkan the more Nisa spend time dengan Pak Ngah, the more dia ok jadinya, sebab dengan Mak Ngah terus no problem jer make friends, tapi dengan Pak Ngah nih takut-takut lagik...maybe sebab Pak Ngah ada misai, sebab even kalau papa tak shave pun Nisa taknak...hehehe...sian Pak Ngah takleh pegang Nisa, Pak Ngah kene main-main dengan Nisa macam Mak Ngah baru la Nisa tak takut, kan? Hehehe...
Next day, after lunch dengan sup bercampur sayur pucuk yang failed (Pak Ngah teringin tapi mama tak penah buat ), kami dihantar ke airport untuk balik semula ke Penang

Komen papa, best gak plan trip camni, tak penat sebab tak drive long journey, banyak masa nak jalan-jalan & rehat, so next time naik flight le gi memana...hehheh
Komen mama, tak kisah as long as papa sponsorrrrr
Komen Nisa, Nisa nak jadi gud gurl so bleh nak aeroplane lagik


Thursday, 20-Mar-2008 12:00 Email | Share | | Bookmark
1st Day - KL Trip

Tengah tunggu turn beli tiket...
Buat korban sodap nih!
Nisa excited tengok moo-moo
View all 12 photos...
Sampai KL, Pak Ngah (abang papa) & Mak Ngah amik, bawak balik Puchong jumpa Maktok yang memang dah seminggu kat situ...sian Mak Ngah & Pak Ngah sampai tertido tunggu kami sebab LCCT nih jauh sangat jalan kuar, barang pun lambat gak, so kol 1 baru kuar...Tido umah diorang, esok paginya ikut gi umah uncle Mak Ngah, makan nasi dagang..nyum nyum, yummy sungguh, Nisa pun suka! Pastu gi umah Tok Cik, dari situ Pak Ngah antar gi zoo, but sebab banyak sangat agenda, kami sampai at 3pm, dah last animal show, so tak tercapai niat Nisa nak tengok show But Nisa happy jer tengok animals lain...Ntah apsal, dalam banyak-banyak, dia suka seladang (moo-moo) & kambing gurun (bek-bek)...Otter pun dia suka sebab otter macam dia, cheeky & notty Lastly tengok elephant, Nisa suka elephant, but lepas adegan elephant tu cuba nak grab Nisa (walau tak sampai sebab diorang dah buat longkang dengan jarak selamat), bila tanya "Elephant camana?" Jawab Nisa "Takottt" Tapi takde la takut pun sebab dia tak nangis or nak lari, still dok atas batu tu, just terkujat sket...hehehe...

But actually, zoo Taping lagi best kot, walau kecik, but bersih dari KL nyer...memang below our expectation la zoo ni, but nak expect camner lagi ek?

Abis kat zoo, Pak Su (adik mama) & future Mak Su (hehehe )datang amik kat situ...sian Pak Su & Mak Su, tunggu Nisa dari kol 12 sebab janji kol 12, but dah macam-macam agenda, kol 3 baru sampai, kol 5 baru kuar zoo...kebuluran diorang....Then balik check-in hotel, pastu gi birthday party Kak Azalea cousin Nisa, anak Mak Ngah (kakak mama) kat Nilai...Wah...full betul calendar Nisa for the day!


Wednesday, 19-Mar-2008 01:18 Email | Share | | Bookmark
Flight to KL

Ni le keje budak bz nih...
Budak kedekut...
Amoihhh...kecik-kecik dah pandai ek!
View all 5 photos...
Cuti Maulidurasul hari Khamis, mama & papa amik one day leave Jumaat tu, amik flight on Thursday night untuk bawak Nisa jalan-jalan KL. Saja jer, sebab lama dah tak jalan-jalan jauh, pastu kasi hadiah kat Nisa - naik aeroplane. Sib baik dapat tiket RM9.99 Airasia tu, syok gak, the whole trip termasuk hotel sumer doesn't cost much
Anyway, start of the day (Thursday), mama & papa amik work from home so that senang nak berkemas, sebab malam sebelum tu, asal mama kemas jer Nisa kuarkan balik, dia sibuk nak masuk dalam beg...ampeh tol! So Nisa still antar gi school while mama & papa bz juggle keje & kemas umah & barang...
Then lepas amik Nisa petang tu, kalut bawak balik, mandi...then gi Penang airport, kasi Nisa makan dulu...flight 10:45pm, kami sampai 8pm, so penat la berkejar dengan Nisa Jumpa satu couple ni bawak anak muda sket dari Nisa, encem boy yang mama lupa tanya nama...eheh...Nisa yang asalnya taknak dok dalan stroller, terus kalut nak control stroller dier sebab bapak encem boy ni kater, boy ni memang habit pantang nampak stroller, suka tolak stroller...Nisa lak, minah kedekut, kalau barang peberet dia jangan harap nak kasik, especially stroller Disney peberet nih, so ada gaduh-gaduh sket, tapi mama & papa soh Nisa salam, but bapak boy nih soh boy kiss Nisa, 2-3 kali gak tapi mama tak sempat capture sebab dok gelak...


Thursday, 13-Mar-2008 13:33 Email | Share | | Bookmark
Nisa's first school work

 

Ni lagik keje mama Nisa yang takde keje...


Tak lama lagik, penuh la fridge, kabinet sumer dengan gambar-gambar camni...hehheh...
Lupa lak, cikgu cakap umo 1 1/2 tahun, Nisa dah well develop enough untuk masuk kelas 2-3 years, so ni one of her schoolwork yang cikgu kasi bawak balik tunjuk mama & papa...takpe, no worries...nothing heavy in the class, sebab diorang depend on level budak, and if Nisa taknak join kelas, she can continue playing cam biasa..phewww...mula tu risau gak mama dibuat nyer, tapi tengok schedule u, ok le gak, Nisa pun tak berubah, happy camtu jer...rasanya diorang ni macam Kumon, develop ikut level masing-masing, not necessarily umo, so that budak tak boring...aper-aper je lah, asal Nisa happy udah ler, papa cakap..



Wednesday, 12-Mar-2008 05:09 Email | Share | | Bookmark
We are the world?

 


I believe the children are our future
Teach them well and let them lead the way
Show them all the beauty they possess inside
Give them a sense of pride to make it easier
Let the children's laughter remind us how we used to be


Last weekend, seperti biasa, setiap petang or malam, kami akan bawak Nisa gi Giant hypermarket, tempat peberet Nisa Nisa suka main slide dan free rides kat situ. Kalau nasib baik, tak ramai orang so Nisa can play safely, if not, kalau ramai budak, mama & papa tak kasi Nisa main, tunggu orang kurang sket, sebab takut Nisa kena lanyak ke, or berjangkit sakit demam diorang ke...

Something interesting & quite touching also (for mama) happened that day...Luckily masa nak main tu, ramai budak naik rides, so tempat panjat-panjat & slides tu cuma ada sorang budak pompuan Malay umo dalan 3-4 tahun kot...She was screeaming, or actually screeching which really annoys mama & papa, though papa was talking to an office friend he met there, dia pun still dok jeling-jeling tensen. Apart from the noises, budak ni was also chasing after another girl, which is about 5-6 years old kot, sebab nampak lagi tinggi dan besar, and mama realized this girl is an Indian. After observing, baru la paham, the Malay girl actually was chasing after the Indian girl sebab taknak kasi budak tu main situ, memang kesian sungguh tengok budak tu, rasa nak lempang ja budak Malay tu. Mak dia ada, tapi dok usap-usap jer anak dia, tak halang pun, apa la punya mak Mama nak letak Nisa, tapi dok jaga-jaga takut budak bising tu jerit ke pukul Nisa, siap mama bisik "Nisa kalau budak tu jerit kat muka Nisa, Nisa lempang ja" Actually ni bukan first encounter kami dengan budak ni, previously budak ni penah jerit kat muka Nisa gak, and menyebabkan Nisa nangis terkejut, papa time tu dah merah muka tahan marah, then tarik ajak Nisa balik, mak budak tu pun ada jugak and masa tu reaksi dia still sama, dok tengok ja and kalau anak dia pi dekat dia, dia usap kepala, macam nothing happens

Mama dah hilang sabar gak dengan budak bising tu dok screeching macam monyet (please excuse my words), sambil tu mama dok try protect the poor Indian girl yang lari sana sini try to avoid the screeching girl. At one point, mama dah hilang sabar and ringan jer tangan bila budak bising tu lalu depan mama, but to my surprise, Nisa suddenly bangun, wave her hand to the Indian girl and say "Come...come" Oh, ter'kandou' (taktau nak translate camner, kira macam touched la jugak) sebentar mama, but the poor little Indian girl macam tak caya, still takut, crouching over the slide. Budak bising tu pulak buat baik dengan Nisa, ajak Nisa duduk atas riba lah, nak turun slide denagn Nisa lah, and Nisa layan jugak. Bila dia turun slide, dia pegang tangan the Indian girl and say "Come...come" but budak bising tu jerit-jerit lagi. Mama lak dah hilang sabar, selamba sambil mulut ngomel-ngomel depan mak budak tu, angkat Nisa and ajak papa masuk shopping. Apa la punya mak budak, ada ka ajar anak camtu?

I'm glad we chose to put Nisa in school early, and dekat school tu, she's the only Malay so she's exposed to multi-races & multi-religions. I'm glad Nisa is as she is today, and hope she'll maintain and maybe be a better person years to come

The next day, we met the Indian girl playing alone at the slides, and Nisa again, "Come...come" ajak budak tu main. Good girl


Everybody's searching for a hero
People need someone to look up to
I never found anyone who fulfilled my needs
A lonely place to be and so I learned to depend on me


Sekarang isu hangat is of coz, the GE result I was talking to my director yesterday, as he came to have a small chit chat (which turned out to be nearly 2 hours ). The youngest person who went out voting age 21, borned in year 1986. So the majority of people who went out voting age between 21-40, so most borned after 1969. Not to say kita dah hilang semangat patriotik, but all those stories dah basi. Yes, we are proud of you and very thankful, but we need to move forward. Look at how Japan yang musnah sekerat negara kena bom, but what happen to them now? Lagi maju dari kita, what had we achieved after 50 years?Do all Malaysian received whatever dasar politician created equally? Maybe to those yang dapat, the answer is yes, but those voted the other way is saying no, so of course, you don't need to be a mathematician to calculate whether equal or not So no wonder semua bapa harimau ke haruan ke, whatever you may call them, dah takut. It's people's power now, each individual has a choice, and the choice depends on your needs, so now we got the message what the people need now Malaysian it's not stupid now. The big crowd of voters came from Mahathir's era, those highly educated, who either studied or worked oversea. You can't hide the facts, because we have professionals who understands economy, technology, etc. Buat apa nak benchmark satu negara yg dah 50 tahun merdeka dengan Sudan, why not Singapore? Or compare prices dengan Thai, Philippines...why not Brunei?

Info: One survey done in one of local U to the students, one question asked - If you are elected as one of the ministers after you graduated & worked, will you take bribe?
more than 60% answered YES, because nobody will ever know

Kalau kita dah merdeka for 50 years, tragedy screeching girl & deaf mom takkan berlaku today.
Kalau kita dah merdeka 50 tahun dulu, takkan ada cerita-cerita rakyat miskin, sengsara while politicians pakai kereta mewah, rumah besar which we always see on the news.
Kalau kita dah merdeka 50 tahun, we don't have to move our cars to the side lanes to give ways to VIPs who didn't even pay their roadtaxes, in the middle of heavytraffic

Bottomline, let's teach our kids well


[<<  <  5  6  7  8  9  10  11  [12]  13  14  15  16  17  18  19  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net