Danisha's FotoPage

By: Danisha Danisha

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Monday, 29-Sep-2008 12:32 Email | Share | | Bookmark
Happy Birthday Nisa (Part 2)

Semua nyanyi Happy Birthday
 
Lagu blum abis dia dah tiup lilin...
View all 18 photos...
Pada tarikh ini, pukul 9:30 pagi, 2 tahun lepas, Nisa Humaira Ariff telah selamat dilahirkan
Actually, this is Nisa's 2nd birthday party for this year. The day before, Nisa selebret besday kat umah Maktok Yah & Tokwan in Alor Setar, dikelilingi cousins and all uncles & aunties, but gambar ada dalam camera Paksu and Paksu tak bawah cable or card reader, so kena tunggu lepas raya la baru update...
Ni gambar pirthday party Nisa kat skool, courtsey of principal nyer...hehehe...Mama & papa berkejar pagi tu antar Nisa, then shopping for the foods and then pick up the cake (marble ice-cream cake with Pooh characters)...Nisa dapat 2 hadiah from mama & papa...one is from papa, toy set Pooh...2nd is from mama, potty seat with music Toys tu sebelum besday Nisa dah nangis-nangis soh bukak sebab dia dah nampak kotak hadiah tu, penat jer soh wrap Yang potty tu terselamat, baru bukak tadi lepas berbuka
Dalam gambar ni, ni je la bebudak skool Nisa, as I always mentioned, less than 10. Actually total semua 15 orang tapi diorang datang by the hour macam tuition, Nisa jer full day sebab dia paling kecik (and obviously the only Malays here) so semua kelas dia akan masuk skali, but actually pagi just as daycare/nursery so main-main, petang baru kelas with the others, dia akan join diorang. Mama taktau sangat nama diorang, Nisa yang cakap sambil mama dok upload gambar...Paling kiri tu kakak kepada yang sebelah kiri Nisa tu, both mama takleh tangkap nama apa sebab Nisa ni pelat sket sebutan (tak teruih )...Yang girl belakang diorang pun mama taktau nama apa, yang paling tinggi tu abang kepada bebudak 2 orang tadi, dia memang very protective, of Nisa, bukan jaga adik-adik dia...macam time besday ni, dia jaga Nisa so that bebudak lain tak kacau Nisa tiup candles or cut the cake...Adik dier yang bongsu tu musuh ketat Nisa cikgu cakap, dua orang tu slalu gaduh sampai kena separate kelas Sebelah kanan Nisa tu Liang Liang, dulu sombong sket, sekarang macam best friend Nisa sebab Nisa sllau sebut nama dia...Yang lain mama tak tangkap nama apa, but the only Indian girl kat situ is Sashmita, actually mixed Indian+Sikh...comel!
So, at 2 years old as of today, Nisa skarang dah bleh cakap English (her main), then a bit of BM, Japanese and Mandarin (mama & papa caught her counting in Mandarin, kekadang bila dia excited ke apa-apa, terkuar gak word Mandarin/Hokkien )...Mama papa tak ajar Jap sangat walau ada orang marah, cakap rugi, but mama & papa ketengahkan Mandarin sebab quite an essential nowadays...BM/English bleh blajar cakap kat umah and kat skolah, Jap lak mama papa terpaksa sembunyikan dari Nisa, ajar a few words only, sebab senang kalau mama & papa nak diskas something rahsia dari Nisa Takpe, Nisa bleh talk in Mandarin kalau dia nak rahsia dari mama & papa Kat GF apartment kami dok nih ada surau tempat bebudak blajar ngaji, Nisa besar sket nanti antar dia join...
To my darling girl...
"Happy birthday from mama & papa...We love you so much...Semoga membesar dengan sihat, jadi anak yang baik dan sentiasa dirahmati Allah, we always pray for you "


Friday, 19-Sep-2008 05:15 Email | Share | | Bookmark
Countdown to Nisa's birthday

Hehehe...just another few days before Nisa's birthday
Mama busy buat list of things to buy for her birthday party at school, also planning for birthday party at Maktok Yah and Maktok Pah...papa dok garu kepala ler with the expenses...hahaha
Nisa will celebrate her birthday early, on 27th since it's Tokwan's birthday, in Aloq Staq. Next is the real birthday at school with her friends. Then on Hari Raya, if keadaan mengizinkan, Nisa will have another birthday at SP, Maktok Pah's house. If budget ada extra, maybe mama & papa akan buat open-house raya and invite Nisa's friends (which their parents are mama & papa's friends), so Nisa will have another birthday


Nisa's teachers cakap Nisa dah start tak pakai diapers at school except for nap-time since a couple of weeks ago. Nisa dah bleh cakap bila nak wee-wee, but she refused to announce if she wanted to poo-poo Nak buek camno, so kadang-kadang ada la kes-kes eksiden ni...but not so frequent. Mama hopes Nisa can graduate from toilet training before her birthday, but don't want to push since it depends on the tot's readiness. Target memang ada, hopefully Nisa can achieve it, Nisa is always known to work miracle Dari time baby, baru ja babysitter cakap umo 4 bln biasa baby bleh meniarap, the next day at the age of 2 and a half Nisa dah meniarap. Then in term of crawl, and even walk, Nisa always achieve mama's target at the very last minute Same like now, dulu Nisa ni tak bercakap, diam jer or cakap bahasa Pingu, sampai mama & papa risau, tanya PD Nisa is it normal...hehehe...tengok-tengok the next day Nisa dah boleh cakap, dan sampek skarang mulut nyer becok sesangat, just cakap tu pelat sket macam her cousin Abg Hazeeq Suka buat lawak bukan-bukan...macam papa
One incidence, mama amik hourly maid untuk cuci umah bi-weekly, then bila habis time, we all turun dari rumah (rumah apartment) and heading for Giant hypermarket depan umah tu, the maid carrying plastik sampah. Papa offer nak tolong buang sampah kat tempat sampah, so maid tu boleh terus naik van dier and balik, while mama & Nisa head for the car. In the car, while waiting for papa, this is our conversation:
Nisa: Papa where?
Mama: Papa went to throw rubbish, you remember just now kakak was holding a bag of rubbish?
Nisa: Kakak throw rubbish...Kakak where?
Mama: Kakak went home. Papa throw rubbish
Nisa: Kakak got rubbish...Papa throw rubbish...Papa throw kakak
Mama: (Hanya mampu tersenyum)

Itu la penaakulan mantik dari Nisa (dipetik dari ayat papa lepas mama tell the whole story)
Satu lagi, Nisa ni, maybe sebab bergaul dengan budak Cina kat skool, cakap dia slang Cina sket...hahaha Tak tahan betul bila dia guna "Lor" or "Wor" at the right place, then one day we caught her counting in Mandarin Nisa memang suka counting, sambil jalan or jumping/skipping dia akan count her steps, kadang-kadang takde apa pun she will count
Anyway, inilah cerita Nisa buat masakini


Saturday, 6-Sep-2008 09:37 Email | Share | | Bookmark
Look who's talking

This is specially for papa...sebab dia slalu argue bila mama cakap Nisa lebih 80% ikut papa, not only physically, but also in character Tu sebab la hari-hari bleh dengar "Mamaaa!!!Papa kacau me"

This picture was taken using the handycam, pakai nightshot sebab ni time tido malam, gelap except for the nightlight sebab Nisa takleh tido takde lampu, mesti meraung-raung soh buka lampu. Once nightlight tu blow, Nisa bleh sedar and terus nangis-nangis soh buka lampu.
Anyway, Nisa nih slalu sangat gaduh dengan papa, usually semuanya sebab papa suka usik, susah sungguh apa nih, anak sendiri pun diusik But it's funny to see Nisa's character ni kumpul sket-sket dari all her family ties:
1) Maktok (both sides)
- suka makan bende rangup-rangup especially nuts
- suka makan pedas
2) Tokwan (both sides)
- suka makan mee/kuetiau
3) Papa
- suka soupy stuff
- suka juice yang masam-masam
- suka merajuk or baran-baran bila tak dilayan or tak dapat apa dia nak
- suka tido meniarap, kena tepuk-tepuk or urut-urut belakang sebelum tido
- asik nak kepung mama kat dia sorang jer (nak attention, takleh share attention, so akibatnya slalu berebut mama dengan papa)
- sebelum tido kene baca buku cerita dulu tu papa ngaku macam papa sebab masa kecik Maktok or Toknek akan bacakan untuk papa and his brothers
- suka sos tomato!!!
4) Mama
- suka durian
- suka cheesy stuff like mama
- suka tomato based pasta
- suka mandi lama-lama pun cam mama
- marah kalau tengah busy concentrate on something, pastu kena kacau (slalunya papa nyer keje la)

Apa lagi ek? Hehehe...tengok gambar tu you know it yourself lah papa


Friday, 5-Sep-2008 12:00 Email | Share | | Bookmark
Nisa at Seoul Garden



One of the weekends kot, ker mana-mana public holidays lah, lepas penat bersopping, mama ajak papa makan Korean food kat Seoul Garden. Mama dah penah meh sini with office friends for mama's farewell dulu tu, memang tau papa sure suka nyer tempat nih sebab bleh makan yakiniku & nabe, dah ler buffet stail, syok giler! Tak sangka Nisa pun suka, pastu sebab tengok mama & papa guna chopstick, Nisa pun nak guna, walau tak penah pegang seumur hidup...Surprisingly, Nisa boleh pakai chopstick, siap abis 2 bowl kuetiau sup Lepas raya bleh meh sini lagik

Ujung bulan ni, before raya, besday Nisa...rasanya berulang kali dah mama dok cakap dalam fp nih...hahaha Dah dekat sebulan lebih mama dok planning untuk besday Nisa. Hadiah besday pun dok mayou (confuse) apa nak beli, banyak sangat choice...either dollhouse, lego set, work table or tricycle...but bila tanya Nisa, dia cakap "I want books" Aisehhhh...yappari anak mama & papa nih, macam kitorang gak suka baca buku, buku yang not related to studies lah, hahaha

Skarang Nisa dah pandai cakap tak berenti, bleh bercerita, sampai cikgu kat skool komplen ada satu hari tu, Nisa cakap tak berenti sampai soh tido pun dok cakap lagik Pastu dah pandai amik ati, bila nak something or dia tau dia ter'naughty', dia meh peluk or kiss, then cakap "I lu yu" (I love you), or "I tayang mama/papa" (I sayang mama/papa) Perkara paling membuatkan mama touched, was on the 1st day berbuka puasa, mama dok suap Nisa makan, suddenly Nisa cakap "Mama...good...good mama"...Mama ingatkan Nisa cakap the food is good so mama cakap la "Oh, yummy? Nisa like this" but Nisa geleng then point to my chest and said "No, mama good mama" then point to papa and said "Papa good papa"...Alahaiiii... But when mama asked "How about Nisa?"...shyly sambil dok pulas-pulas tangan sendiri, Nisa said "Nisa notty"...Mama asa macam nak nangis is it sebab we always jokingly said Nisa naughty? Or bila marah cakap Nisa naughty till she had that impression? So after that, the word is already banned and bila Nisa buat salah, we explained what she did and why it is wrong Susah jadi millenium parents nih, hehehe...but we are learning thru experience

To my sweet Nisa, papa & mama love you too, darling


Monday, 1-Sep-2008 06:08 Email | Share | | Bookmark
Nisa and her 'bloon' (balloon)

 
 
 
View all 6 photos...
Gambar lama gak actually, tak ingat the exact date...
Sesajer bawak Nisa jalan-jalan Sunway Carnival Perai tu, then dinner time tanya Nisa nak makan apa, actually dia tunjuk Manhattan Fish Market tapi cakap "I want eat chicken" which is Nando's kat sebelah tu...hehehe So makan la kat situ...Nisa nampak orang jual balloons Hello Kitty, SpongeBob and ada balloons biasa gak, dah dapat gaji so mama cakap why not skali skala jer treat Nisa, beli balloon SpongeBob...Tulis kat situ balloons RM2, so fair la kan? Tup tup character balloons RM6!!!! Tapi Nisa dah pegang so sian lak, so takpe la, anything for Nisa...hehehe...Papa mulanya not very happy but bila tengok Nisa syok main balloons terus papa pun sengih sampai merah telinga (dah ler telinga papa tu senang merah )...
So ni la Nisa, sorry balloon nyer tak nampak sebab Nisa asik lambung ke atas


[<<  <  1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net