Danisha's FotoPage

By: Danisha Danisha

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  [6]  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Friday, 15-Aug-2008 12:00 Email | Share | | Bookmark
Nisa's Daily


The pic taken during Gas's wedding

The pic takde kaitan dengan entry ari ni, sajer jer letak...Kali ni nak citer pasal Nisa's daily routine, might change though, sometimes
Weekday
Morning
Bangun dalam kol 6, mintak susu, might fall down to sleep again, or else akan bangun terus segar bugaria (vocab dari papa)...usually if this happens, it's due to Nisa nak poo-poo
At about 7:30am, either watch cartoon in PHDC or VCD Pingu peberet...skarang ada peberet DVD baru, citer Snow Buddies, Disney nyer part 2 of Snow Dogs...Time ni kalau ajak pi school for sure jawab takmau, or else she ignores us (sign that she doesn't want to go to school).
By 8am Nisa and mama papa akan kuar umah, Nisa will go to school and mama papa heading for work. Biasanya masa dalam keta, on the way to school tu, biasanya Nisa akan taknak gi school, but bila sampai jer, berlari turun, ignore terus mama papa Ye la, dah nampak kawan...hehheh
So kalau kat school tu, mama taktau full schedule but Nisa will have her showers, meals, classes, play time, story time, nap time and snack time from 9am to 5:30pm.

Evening
Mama papa pick up Nisa at school. If the principal ada masa, akan chit chat with him about Nisa's development or apa-apa berita/isu semasa. If we are early, we'll stop at Giant hypermarket, Nisa's peberet so that nisa bleh lari-lari, naik beskal free, then at last play slide kat luar kaunter area Giant tu. If mama or papa or both penat, we'll have dinner out, but if not akan balik umah masak. Nisa will take her shower with papa, then off to watch her fav VCD or DVD. Papa bertanggungjawab to entertain Nisa, do anything to make her forget about "TUTU!" which is her milk bottle sebab mama taknak Nisa minum susu before dinner

Night
After dinner, Nisa will either play toys, or color her coloring books, or watch TV or VCD/DVD. Biasanya mama and papa will try to distract Nisa from her DVD/VCD, so kalay PHDC ada citer Pocoyo, Thomas, Noddy, Mickey Mouse, Little Einstein or Jojo's Circus, so ok la sebab Nisa akan tengok tv, if not, dia akan tengok VCD/DVD in her nursery room. But lepas abis 2 round Pingu, or half way citer Snow Buddies tu, biasanya Nisa dah boring so dia akan kuarkan toys ajak main, or else coloring la.
Bila dah nak tido, Nisa akan cakap "Bum bum, go room", so mama akan temankan Nisa tido, papa akan buat susu sebab Nisa akan request "Hot tutu". Nisa akan pilih 2-3 books (mama limitkan max 3 book jer), then mama akan baca book kat Nisa. After the last book, mama biasanya akan purak-purak sleepy, menguap then cakap "Mama sleepy" then pejam mata, Nisa pun akan fell asleep gak. If mama tak tertido dalam purak-purak tido tu, bleh la bangun balik and sambung tengok TV dengan papa, or if not, papa meh join tido gak...hehehe

Weekends
Morning
Nisa will go to school half day for the first 2 weeks' Saturdays. If on other weeks, kami semua akan bangun lambat...hahaha If Nisa gi school, lepas antar Nisa, mama papa gi wet market, then breakfast kat mana-mana before pick up Nisa.

Afternoon
After lunch, bi-weekly Saturday we all akan panggil cleaning service to clean the house thoroughly, yang sket-sket tu mama papa dah buat ari-ari So these Saturdays memang tak kuar, dok umah jer.
Nisa pun kalau gi school half day, balik tu dalam kete dah tertido sebab kepala dia dah tune kol 12 time tido. Biasanya tido sampai kol 3.
If Saturday tak kuar, Sunday akan kuar, biasanya akan gi Penang. If not, the Saturday itself dah gi Penang. Biasanya kalau long distance camni, Nisa akan tido dalam kete so papa will keep on driving sampai kol 2:30 at least so that Nisa tido puas-puas dah. Bila Nisa bangun, by that time dah sampai mana-mana mall so akan round la. Fav place mama actually Queensbay coz bleh letak Nisa kat Kid's Park Jusco tu, papa tunggu Nisa and mama gi shopping But kalau slalu sangat boring gak so kekadang gi Gurney. Nisa tak enjoy sangat urney, so usually memang Queensbay la target, so Nisa akan main sampai dia sendiri taknak main. Orang lain beli tiket for 20 minutes playtime jer, Nisa biasanya double (40 minutes), sampai budak jaga park tu heran ingatkan beli tiket for two
If Saturday yang Nisa tak school, kalau tak kuar, memang stay kat umah. if not, kalau rajin maybe travel jauh sket like gi Zoo Taiping ke, mana-mana recreational park. then Sunday dok umah lah.
Every month, Nisa akan balik Sg Petani sekali, Aloq Staq sekali. So kalau balik ni, biasanya nisa kena tinggal kat umah, maktok sekalian akan layan, while mama papa kuar dating...ahaks

Evening
If Saturday tak kuar, or kuar dekat-dekat, petang papa akan bawak Nisa mandi pool kat umah. Kalau kuar tu, still kat luar la. Same case kalau Sunday yang kuar gak. We usually akan kuar one of the 2 days jer, so the other day akan rehat kat umah.

Night
Skarang mama nak gelak ler plak...kekeke...coz Nisa's night time memang routine giler. Same every night, unless if we went outing yang jenis lajak ke malam nih, so malam Nisa akan still berlari sana sini, taktau la bateri apa dia pakai, kalah Energizer nih She'll only fell asleep on the way home.


Sunday, 27-Jul-2008 23:24 Email | Share | | Bookmark
Nisa at 22 months

New toys...try buat bentuk bulat
Fokus fokus fokus
Bentuk lain plak (sempat cheese tu!)
View all 6 photos...
Aiyakk...tensen betui bluetooth software dalam laptop mama hilang lak, tu sebab lama tak update fp

Okek, ni gambar lama actually, about 2-3 weeks kot, mama & papa dok tengok Nisa suka main puzzles, but keep getting frustrated coz puzzles dibuat either using wood or kertas, so asik rosak jer...Nisa nih pantang kalau benda koyak ke buruk-buruk sket nih, nak complete and cun sentiasa...then one day, while jalan-jalan kat Carrefour, mama nampak benda alah ini, RM25 jer so terus mama grabs it, hadiah kat anak mama yang sorang nih...gambar ni masa makan kat Secret Recipe, papa kasi Nisa main to buy more time sambil tunggu food...the first time main Nisa dah buat macam-macam bentuk, bulat la, U la, pintal-pintal la...so happy Nisa dapat this toys, mama and papa really on bended knees la, saper la the genius yang cipta benda ni, mama nak gi kiss dia, punya la happy coz kami dah pening kepala cari toys yang sesuai untuk Nisa coz Nisa ni mainan biasa sehari main dah boring, dolls ke gitu-gitu tu takyah la...buang duit jer...so buat masa ni, Nisa still dok main toys ni, and kadang-kadang menyalahgunakan (seperti biasa) untuk buat benda yang tak sepatutnya...

Tomorrow Nisa's going to be 22 months...sket lagik nak 2 tahun nih, not much changes la, just mulut makin becok jer skarang...So her development:
1)Nisa can speak a lot, with wide range of vocab, just pelat sket la (cakap tak teruih orang Kedah kata )...Once, papa gi out-station S'pore, mama amik cuti tapi still antar Nisa gi skool, and Nisa bleh baca kot plan mama nak tido kat umah sebab mama tak siap-siap macam nak gi keje, pakai t-shirt jer, so bila sampai depan skool, Nisa buat perangai berdiri depan pagar merengek nak balik Bila cikgu-cikgu dia dekat ngan dia,dia cakap "Go away", then siap cakap kat cikgu yang specialized untuk jaga dia sorang tu (Aunty Amy) "Amy, go away to toys"...hehehe...but of coz la, diorang nih cikgu, dah masak dengan budak-budak nih, so diorang ajak Nisa masuk, cakap there's something interesting inside...dekat 10 minit kot baru Nisa masuk, muka macam tak caya kat diorang but she knows dia dah kalah, so taknak babai mama (turns her back on me)
Then masa papa takde gak, malam tu tido dengan mama, tetiba Nisa bangun gerak-gerak badan mama, cakap "Mama...takut"...Mama tanya "Takut what?"..."Takut walrus" Actually, ni semua start lepas beli satu CD Pingu tu, Nisa memang die-hard fan Pingu so dekat satu set CD Pingu dah Nisa collect, yang satu siri tu, ada Pingu with nightmare, Pingu nampak giant walrus, memang walrus tu digambarkan funny, but to a 2 year old eyes, seeing a strange looking walrus in a big screen tv is scary, sian gak la, dia lari sembunyi kat dinding, ngendap-ngendap takut masa tengok Pingu tu, terus terbawa-bawa sampai skarang...
Then again, time papa takde tu, sebab papa flight tengahari, pagi antar Nisa papa tak babai Nisa, so bila mama gi amik Nisa petang tu, Nisa dah tanya "Where papa", mama cakap "Papa work, naik airplane"...then the next few days, kadang-kadang Nisa tanya papa where, mama tanya balik where do you think he is?Nisa akan gelak-gelak jawab Papa work, naik airpplane...hehehe...Then, bila papa balik, anak papa merajuk dengan papa, taknak tengok muka, kelakar tol!Papa dah sedih, puas pujuk, Nisa mengerekot jer taknak kat papa, tarik muka cebik macam nak nangis...dan papa termakan la taktik Nisa, dua hari berturut bawak Nisa gi main kat pool, spend quality time with nisa la kononnya, but actually, Nisa wins!
Paling malu for mama is, masa Maksu, Paksu & Anis balik, then kasi souvenir for us, ada soft toys kiwi & koala...mama tunjuk Nisa, "Nisa see, Maksu give bear bear"...Nisa cakap "This koala la"...Aiyakkkkkk!!!Malu nyer aku...hehehe

2)Selain tu, kalau Nisa buat salah, mama bebel kat dier, dia paham and angguk, but just takleh control temper and frustration bila kene grounded or tak dapat apa dia nak...hehehe...Other than that, Nisa bleh dengar CD lagu budak-budak, mama beli collection Baby Einstein, dengar seround then Nisa dah nyanyi, kalau tengok VCD plak Nisa dah ikut menari...

3)Dah bleh soh Nisa buat keje umah....hehehe...Kalau dia tumpahkan air ke foods, keje paling Nisa suka is soh dia kemaskan balik, especially bila soh lap-lap nih, cepat jer lari gi amik kain, biasanya dia akan amik kain buruk yang dah diguna letak kat sink, kalau tak sampai she sensibly take her chair, then panjat naik amik kain...kalau cakap amik kain baru, Nisa akan amik dalam laci...

4)Since masuk skool, Nisa dah jadi sensible girl, lepas main simpan balik, sebelum tido akan kemas barang dier, pastu make sure tv & vcd player ditutup....kekeke...pastu kalau dia nak buat something, akan tanya mama & papa dulu, contohnya nak amik kain buruk untuk lap air tu, dia takkan pandai-pandai panjat, mesti mama or papa ada, if not dia takkan buat...same with kalau main kat playground, dia akan tunggu mama papa angguk dulu, kalau tak kasi dia nangis tapi takkan pegi, just mengamuk sakan la, but she won't dare to even step in the playground area, cuma sambil ngamuk tu, dia akan step in sket-sket...hehehe, sampai dah dekat...very notty nih...

5)Nisa dah girlie-girlie sket, slowly....hehehe...cikgu cakap Nisa suka pakai dress, kalau mama pack baju ada baju dress, Nisa nak pakai cepat-cepat...so mama pun beli la banyak dress...but Nisa still tanak main dolls...yet...takpe...slow-slow...nanti kawan dengan Anis kot jadi bertambah well-behave and feminine


Monday, 7-Jul-2008 12:00 Email | Share | | Bookmark
Nisa at 21 months


Mama drank too much coffee after lunch, akibatnya malam takleh tido lak...so sesajer update bab Nisa even though dah almost 2 weeks Nisa mencapai umo 21 months So these are aper-aper bende baru or perangai baru yang Nisa developed since the last updates which was...when she was 18 months???
1)Game Follow the Leader
Ni kira latest gak, baru this week, Nisa dok ajak main macam 'Follow the Leader'...kira Nisa buat la apa-apa aksi silly ke, funny ke macam angkat tangan dan sebelah kaki, or buat muka aper-aper...mama & papa kene ikut Nisa sampai last-last sumer gelak-gelak...it all started kat Giant waktu queue up nak bayar...hehehe...dah jadi peberet game sementara kami queue up or before bedtime
2)Bantal busyuk
Since lahir, Nisa tak penah nak apa-apa comfort thing macam blankie ke, doll ke mende...But mama ader bantal busyuk...hahaha...actually masa kecik, mama ada blankie yang habit tu dibawak sampek ke besar panjang, then sebab mama dapat masuk asrama, malu la nak bawak blankie, so Maktok buatkan bantal kekabu kecik bentuk heart, siap bawak bantal tu ke jepun tuuu...hehehe...tup tup, lately Nisa lak dah rampas bantal tu, siap berebut dengan mama waktu tido sebab Nisa nyer habit sambil minum susu suka gentel bucu bantal, but don't know why lar, dia berminat dengan bantal mama, sampai dah ilang bau busyuk bantal tu, jadi bau masyam Nisa lak
3)Counting
Actually, since nak dekat 18 months kot, Nisa dah bleh count one to five, cuma six to ten tu asik terbalik sana sini...ikut sedap dier la mana masuk dulu. yang penting ending dier ten But lately dah ok dah sket, pastu kadang-kadang masuk yang belas-belas tu, just still terbalik sana sini...ABC dier dah out, tak berminat dah...gamaknya sebab mama dulu accountant, Nisa pun suka nombor je la kot...Kalau picture book tu bagi la brapa buku, dia hafal semua gambar, even kalau story book dia boleh cerita balik (kalau dia ada mood nak layan), tapi ABC malas betul dier...but since mama & papa pun bukan kaki study, papa cakap takpe la...hahaha
4)Singing
Haaaa...ni dah riuh satu umah dah...bukan kat umah jer, dalam kete ke, sambil shopping ke, as long as she's feeling happy (kalau teramat happy she will sing 'Happy Birthday To You') or if she's bored, then Nisa will sing...So akan dengar la 'Tinkle Star' ke, 'Are You Eeping' ke, 'Baa Baa Back Ship' ke...paling sakit ati is 'Ya-yo' (Old McDonald)...sebab kadang-kadang bila kita bebel kat dier, dier akan sengih pastu tengok kita dengan mata bersinar-sinar then kata "Eee Ya, Eee Ya, Yooooo!"...Grrrrr
5)Reporter
Hehheh...ni dua-dua maktok pun dah tengok sendiri...hehehe...camner Nisa bleh jadi reporter yang baik...paling kuat komplen nyer is "Papa beat me"...hahahaha!Even maktok pun terkena, walau tak beat her pun, but if she can't get what she wants from you, then dia akan komplen la orang tu beat her...paling syok is bila Nisa balik skolah, tanya ler dier buat apa kat skolah, then dia akan cerita la "Nisha play toys, Nisha play with Nicole or Jack-Jack(her best friends)"...then mula la citer pasal "Amy beat me" or "Calvin beat me", dua-dua ni cikgu dier kat skolah...or Sashmita ke Kah Yee beat me, dua-dua ni budak yang Nisa tak ngam sangat...hehehe...Tapi bila tanya betul-betul, pusing la dua-tiga round, she will tell you that she actually fell or maybe she's the one who beat people...Nisa is quite a bully gak even though she's the smallest, but her teachers said they are monitoring...
6)Experimenting
Haaa....yang ni for sure turun perangai papa ler nih...pantang ada bende jer, macam-macam la dia experiment...but not sure why, paling Nisa suka is mengorek mulut orang, dok tengok gigi la, lidah la...ishhh...nak jadi dentist ker? Curious gak nak tau aper ler yang Nisa nampak, but kids this age memang curious, semua benda nampak interesting & maybe exciting for them...Ants ke, bunga ke, katak ker, semua dia nak tengok, kuis-kuis & at last tamat la riwayat bende tu...kalau kecik la...katak tu pun nasib baik mama tak kasi pegang But this gal has no fear, even cikgu-cikgu dier cakap, she dares to try, and kalau kita tak kasi, lagi dia challenge nak buat, and since cikgu-cikgu dia semua trained in oversea, diorang buat macam anak-anak mat salleh la, biar jer...hehehe...anyway, good survival kit for Nisa gak
7)Cakes, Ice-creams, Candies etc
Hmmm...after successfully managed to deter Nisa from sweet things until now, KONONNYA LA...mama got to know Nisa dah pun makan benda-benda tu kat skool time birthday party Cetttt...the skool meals semua healthy things sebab tukang masak is actually the cikgu besar himself was a chef trained in Aus...once mama kasi Nisa snack biskut Tiger pun kene marah sebab too sweet, tak bagus katanya...hehehe...alih-alih, ada exception lak bila birthday budak-budak dapat cake & ice-creams...but of coz la, what do you expect? Takkan nak makan carrot stick kot...hahaha...But these things are just a treat for Nisa once in a while...hmmm...rasanya mama & papa patut ikut diet Nisa nih
Tantrums
Yeeeaaaa!!! Since reaching 2 years old nih, Terrible Two Nisa dah mula ler kuar Woooo...dah pandai ngamuk jerit-jerit, hentak kaki...paling susah is dia suka pukul orang when she couldn't get what she wanted or how she wanted it to be...So, to discipline her, Nisa kene grounded, in term of no Pingu or TV for the night, so she must go straight to bed...kalau Nisa mistreated her toys, the toy will go to 'jail', or even Pingu CDs pun go to jail, which is actually a plastic box to keep all the things away from her until she behaves better...But ini budak, like her teachers said la, if for an adult we'll call cunning, but since she's just a tot they call it cheeky & smart (but will be monitored also to avoid growing out to be cunning)...1-2 kali, she learns it already, so after puas mama bebel, papa pun told her to behave and what's wrong or right, she'll come to you and say "I'm sorry" in a way that melt anyone's heart Teachers pun angkat bendera dengan ini budak Mama & papa lagi la...tak tahan nak gelak

Another 3 months or so before Nisa's 2nd birthday...Unfortunately, her birthday is before raya, so surely Nisa takleh buat birthday party kat Skool sebab dah start balik cuti, so sambut raya & birthday la nanti kot Ntah apa lagi akal ini budak, mama taktau ler nak pikir Cikgu pun dah pening sebab hari-hari kena pikir camner nak get ahead of Nisa, coz she learns things so fast, not in academical ways...the 'other' ways nasib la cikgu-cikgu


Saturday, 5-Jul-2008 02:50 Email | Share | | Bookmark
Nisa with cuzzies

With Abg Nafis - her fav
 
With Kak Fatin (on her right)
View all 5 photos...
PakLong & his kids came again...with Nisa's cuzzies, Kak Fatin, Abg Naufal & Abg Nafis...Abg Naufal kena gi Penang for his check-ups every month, so of coz la, port untuk bermalam mesti la umah Nisa...so Nisa can happily play with her dear cuzzies especially Abg Nafis - her fav cuzzy
Kelmarin gi sopping kat Queensbay Mall, nanti dah naik Jusco Perda (org cakap panggil situ Kingsbay Mall sebab lagi besar dari QBay) Nisa takyah redah bridge lagik... Nisa happy bleh lari-lari with her cuzzies sambil mama, papa & PakLong sopping Banyak orang bleh layan Nisa, tu yang best tu


Thursday, 3-Jul-2008 12:00 Email | Share | | Bookmark
Free vacation! (Part 2)

 
 
 
View all 7 photos...
Ni gambar dari henpon papa...
Ada gambar Nisa in the jacuzzi....


[<<  <  1  2  3  4  5  [6]  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net