Danisha's FotoPage

By: Danisha Danisha

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  [8]  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 10-Jun-2008 02:02 Email | Share | | Bookmark
Home Sweet Home

Yeaaaa!!!Ni ler umah Nisa, balik jer dari umah maktok, Nisa punya la happy lari masuk nursery dier...hehehe Ni keje mama Nisa yang takde keje kat opis, dok still training untuk keje baru, project blum start so lepak-lepak dulu
So from the entrance door, masuk ke living hall...very simple since mama & papa takde budget lagi untuk sofa, so sesaper yang datang kene jadik orang Melayu la, dok bawah...hehheh...biasanya takde carpet sebab Nisa allergic, but since dapat ubat alergic, Nisa dah ok, pastu ari tu Maktok Yah & Pak Long with family meh umah, so carpet ni dikuarkan la...

Sliding door tu gi terus balcony but jarang dibuka unless mama or papa nak sidai baju, sebab tak letak grill since grill kene letak kat dalam (undeng-undeng developer sebab nak kasi seragam kat luar nampak cantik kunun nyerrr )

Then if you turn around, nampak dining hall...not actually a hall, maybe we can call it dining area lah...dipisahkan dengan curtain tu jer, or if not akan connected to the kitchen...kitchen kecik jer, muat le masuk 2-3 orang but mama jenis kalau masak nak sorang-sorang sebab dia rimas, so biasanya semua orang dihalau takleh masuk dapur when 'work in progress'

Kitchen tu kebanggaan papa, hehehe...sori sepah sket...kat kitchen sebelah peti sejuk tu ada pintu leading tu utility room or store, takde dalam gambar sebab sepah...hahaha Dah namanya store room...
Then kat tengah-tengah between hall & dining tu ada corridor...leading to 3 bedrooms...

First bedroom on the left is the guest room, also empty apart from the queen bed...kalau orang takde situ tempat simpan barang-barang yang nak sort out before masuk store & baju-baju sebelum mama iron masuk wardrobe...
The middle one is the master bedroom,bilik, mama, papa & Nisa tido (luckily for the king bed, kalau tak mesti tak muat )...ni gambar lama sebab tv tu dah diubah ke nursery Nisa since dia tak berenti nak tengok Pingu Mama amik gambar dari dalam bathroom...hahaha...umah kecik tak muat
Next on the right is nursery Nisa merangkap bilik solat & study room...ada bathroom gak sebelah dier...Ni peberet room Nisa buat masa skarang sebab dia bleh sepahkan toys & books sesuka hati, sambil bleh tengok Pingu or any nursery songs VCD...luckily masuk skool, Nisa akan simpan balik toys dier kat almari tu, coz mama sajer copy exactly almari tu dengan kat skool, so she's familiar with it...tapi ada time tantrum ke, maktok datang ke, Nisa buat perangai gak la taknak simpan balik barang-barang, so before solat kene la mama & papa kutip balik dulu...hehehe


So, ni ler 'Home Sweet Home' to Nisa, mama & papa Actually mama yang decide semua construction/renovation masa papa gi umrah, with the help of Maktok Yah & Tokwan...quite tough ler gak nak berurus mende-mende nih...Orang tua-tua tak suka umah 'tingkat-tingkat' ni, but to be practical sebab mama & papa takde masa nak jaga garden (anyway mama doesn't like gardening), even nak kemas umah yang skarang pun termengah-mengah Luckily Maktok Yah & Tokwan suka umah ni, jiran pun ok, ada kelas mengaji kat surau so once dah cukup umo Nisa akan gi blajar situ...hehheh...faci macam pool, sauna & playground tu jarang diguna sebab balik keje pun malam dah, so weekend jer la kot...Anyway, ni short term plan until we know where we would like to reside...jemput semua ke umah nanti ek? Akasyah with papa Teso & ibu Ayeen dah 2-3 kali datang, with Kak Fara & baby Faiz of uncle Sugita & aunty Jal...tak lupa aunty Jaja, uncle Shah...harap-harap aunty Nik & Kak Damia with Danish datang gak one day nanti Anis pun jangan lupa datang with Maksu & Paksu Others yang jauh-jauh, uncle Rafi ke, aunty Mai & uncle Duke ker, kalau terjengah ke sini, meh le umah...jangan risau, tempat tido aderrrr...


Monday, 9-Jun-2008 11:55 Email | Share | | Bookmark
Prison Break!

Yum yum yum...Sedaaaaap!
Papa: Nisa, that's not tomato la...
Test rasa...
View all 4 photos...
Hehehe...Nisa baru baik dari measle, lepas kena kuarantin for a few days...bintik-bintik still ada but dah kurang banyak dah...
Thursday night Maktok Yah with Pak Long & family meh umah, Maktok Yah nak jaga Nisa while Pak Long bawak anak-anak bercuti mandi pool kat umah Nisa...riuh rendah umah jadinya, and all attention to Nisa, walau bintik-bintik, fever dah takde, Nisa banyak kawan sebab bleh main dengan cousins...Saturday night semua nak balik, Nisa muka sedih macam nak nangis, but anak mama ni brave girl kan tak nangis (unless ngada-ngada )...Lepas diorang balik, mama & papa pack and angkut Nisa gi umah Maktok Pah lak...
Kat SP Nisa dimandikan dengan air bayam duri la, kasi makan itu ini di samping kene pantang itu ini...mama & papa ikut je la...hehheh...2 nights Nisa tido dengan maktok, so mama & papa enjoy dating...hahaha! Ari ni Nisa nak balik Prai balik, berbekalkan berbakul pesanan dari maktok yang worried pasal Nisa...bintik-bintik kat badan dah ilang, ader sket kat kaki & tangan, muka pun ilang dah, just kat ujung lips ada macam blister tu, sian gak nampak macam sakit but Nisa tak kisah jer...Nisa lak dah tak sabar nak balik, boring kene kurung kot, terus cakap tomorrow nak go to skool So esok Nisa akan back to school...
But ari ni, sebab gian nak kuar kot, sampai kat umah, lepas cover tengok Pingu yang 2 hari takleh tengok kat umah maktok, Nisa ajak go out, so mama & papa bawak Nisa exercise lari-lari kat Sunway Carnival Mall, ada Macis buat show mende ntah, ada budak kecik buat show main violin, ramai budak kecik yang diletakkan kat depan stage untuk tengok tapi diorang dok nangis la, borak la, Nisa terpacak tengok dari mula sampai abis Apa yang menarik sangat ntah, but kagum gak la budak kecik tu main, she's the youngest Malaysian violinist yang buat album katanya...Lepas tengok show, Nisa gi makan pizza...Ehem! Actually mama & papa makan pizza, Nisa suka spagetti so order kids meal nyer, Nisa makan macam minah gian...sian anak mama...hehehe Gamaknya sepanjang demam nih asik kena makan bubur nasik, dah le Nisa pun kurang selera...dapat spagetti makan macam budak kebulur jer Pastu tengok papa letak Tabasco, dier pun sibuk nak, papa cakap jangan, Nisa budak degil slalu gaduh dengan papa...akibatnya papa letak ler...Amik kauuu!!Merah berair anak mata anak mama, terus serik taknak dah Tabasco walau brapa kali papa tanya pastu, nak tak? Itu ler budak degil...


Thursday, 5-Jun-2008 21:20 Email | Share | | Bookmark
Nisa kena measles?

Tak nampak sangat...
Ready nak gi umah maktok...
Pun tak clear jugak...
View all 4 photos...
Halllamakkk...Nisa kena measles lak!!!Abih ler badan budak sorang nih...ish ish ishhhh....
It all started on Tuesday night, balik school mama notice bontot & private part Nisa merah, dia cakap sakit, jalan mengangkang jer, buka diapers tengok yarabbi merahnya!!!Boh ubat yang doktor prescribe biasa tu, sebab Nisa memang kulit sensitive, kalau poo-poo kena terus basuh or else jadi camni...rasanya silap mama & papa ler pagi tu before gi skool Nisa poo-poo, but since dah dalam kete on the way gi skool, mama biar jer, cakap kat cikgu Nisa poo-poo so terus cikgu masuk dalam toilet, nak mandikan pun before start skool...then at night, about 1:30am, mama tersedar Nisa badan panas sangat, amik temp 39 something...kasi makan ubat demam biasa then monitor sampek pagi, so mama & papa menguap-nguap gi keje, but Nisa ceria sepanjang hari without any further fever mengikut cikgu dier, and memang masa gi amik kat skool body Nisa normal jer... But masa kasi mandi petang tu, realized badan Nisa dari kaki ke peha ada banyak small red spots...memang Nisa these few weeks slalu demam malam, then siang ok, and kalau dia demam high temp, bila nak baik dia sure naik rashes, but ni pelik sket, bukan macam rashes Nisa slalu naik...furthermore ada rashes kat diapers area lak, so nak bawak gi specialist, dah tutup malam-malam nih, so gi la doktor klinik biasa...mengong nyer doktor, dia just tengok-tengok, haram tak pegang langsung, amik temp pun pakai yg tempek kat kepala tu...kita tanya dia "Demam campak ke?", dia jawab "Kot" Then cakap la kat dia Nisa ada demam malam semalam, dia angguk jer, then bila kuar, tengok-tengok dapat ubat batuk kaler hijau & calamine lotion, with MC satu hari...Aaaa???Am I missing something here? Papa hangin tol but since Nisa no temp, takpe la tunggu esok gi specialist la...
The that night, actually at about 5am, Nisa bangun cakap nak water, then mama pegang...Eh! Panas lagi!! Amik temp over 40!!!! Mama & papa panic, kasi ubat bontot terus, tak cakap banyak, monitor sampek pagi again...Bila dah cerah, nampak the whole blakang Nisa pun dah ada spots termasuk tangan skali lak...mama & papa jenuh baca buku la search web while waiting time specialist buka clinic, agak-agak chicken pox ler but dua-dua tak penah tengok camni sebab kecik-kecik jer...and again, fever langsung takde, temp 36.1 jer...Then call dua-dua maktok mintak advice, maktok SP soh bawak mai kat dia, maktok AS dah bising kalut nak datang Prai But cakap kat maktok AS, nak bawak gi doktot skali lagik dulu...balik SP maktok tengok cakap 'campak sekam', mama & papa di'briefing' dengan pelbagai petua tradisional...cousin papa & tokcik KL pun ada kat umah maktok, so everyone fussed about Nisa, Nisa ceria cam biasa main dengan Kak Tisha anak cousin papa (Kak Jai)...Mama & papa gi bank buat road tax ler, then cari air kelapa satu SP, last-last jumpa kat gerai depan jalan masuk umah maktok
By petang, tetiba Nisa ada temp sket, thermometer tak bawak so bawak gi specialist usual Nisa kat Cutie Care, dia cakap bukan measles but other infection coz Nisa just demam malam, takde batuk, selsema or mata merah...pastu ceria jer takde letih ke mende...dia check abih semua ok jer selain dari rashes & demam tu, so mama & papa dapat MC lagik untuk monitor demam Nisa But Maktok SP dok still cakap tu demam campak, teruk ler mama & papa kena marah macam-macam, siap salah satu petua is budak demam campak takleh kene marah...and rasanya Nisa paham, dia buat perangai betollll!!!! Taknak makan la, buat aper pun serba tak kena, asik-asik nak report papa kat maktok (ini dua ekor tak buleh dekat, suka gaduh)...
Last-last papa ajak bawak Nisa balik walau asalnya nak tinggal kat maktok since Nisa dah bleh tido dengan maktok ni...papa takut Nisa spoilt Dalam kete papa diam jer buat dunno, Nisa pun tengok papa dengan tak puas ati (sama jer la korang berdua)
Bermacam petua la maktok kasi, kene mandi banyak-banyak, jangan marah dier, jangan kasi makan any kind of fruits (ni satu masalah besar since Nisa is crazy about fruits)...jangan letak any cream, jangan mandi bersabun...adussss...doktor cakap lain, petua tradisional lain lak...ni kene tanya advice Maksu Fiza nih...helpppp!!!
So gambar Nisa before gi umah maktok (as you can seem ceria jer)...spots tak nampak sangat since camera henpon tak power...but by petang tadi dah naik ke muka dah spots tu...doktor cakap very fast, usually take a few days, so that's why he ruled out measles...fever still on & off but not that high...semalam dah takde fever malam...


Friday, 30-May-2008 12:57 Email | Share | | Bookmark
Burst of creativity!

Ideas! Ideas! Ideas!
More ideas flowing!
Menyambungkan magic pen
View all 7 photos...
Today Nisa dah 20 months...and lately dah mula turun banyak character dari papa dier, tu sebab ini dua orang suka gaduh sesama sendiri...sebab perangai nyer SAMA!!!
So ni one of the occasion yang sempat dirakamkan dengan henpon, Nisa burst with new adventurous ideas...kononnya la! Walaupun ari tu Nisa nangis nak magic pen, penggunaannya kebanyakan bukan untuk the right way, Nisa buat experiment macam-macam...Masukkan dalam tangan baju/kaki seluar then keluarkan ikut lubang butang baju la...Gambar ni Nisa tengah sambungkan magic pen jadi macam batang paip Pastu, mula la jolok sana sini, abih la kete Mr Katak yang Auntie Grace jiran satu floor tu kasi
Lately, Nisa & papa slalu gaduh, sampek pening mama! Papa soh Nisa sit here, Nisa kata "No, I sit here" sambil tunjuk tempat yang dia nak dok, slalu tak sependapat, coz perangai dua-dua sama sesangat! Hehehe...now papa, look at your own mirror


Monday, 26-May-2008 03:48 Email | Share | | Bookmark
Jalan-jalan at Pantai Bersih...yg tak bersih pun...

Strolling...
Romantic nyerr...botol tu kacau la
With mama...
View all 4 photos...
Boring di hari Ahad, kami pi la jalan-jalan kat Pantai Bersih yang tak berapa bersih pun, but ok la, stakat nak relax, at least udara tu macam tak la polluted...kot... Ramai gak orang...Nisa lak jakun dengan air banyak, waves...tak penah gi beach...sian anak mama nih...
Ari ni Nisa asik nyanyi Happy Birthday To You ja, lepas ada besday party kat skool...hehheh...takpe, nanti hari raya Nisa nyanyi utk diri sendiri, but before that kene nyanyi untuk mama dulu...hehehe


[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  [8]  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net