Danisha's FotoPage

By: Danisha Danisha

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 12-Apr-2008 06:38 Email | Share | Bookmark
Nisa at 18 months



Sebab banyak kengkawan & family mama asik tanya Nisa dah besar mana dah, buat apa dah...and soalan cepu emas "bila nak ada adik" , so mama jawab everything kat sini je la:

Umo Nisa skrg - 18 bulan = setahun setengah...actually ujung bulan ni masuk 19 months ler
Berat - Lama tak timbang sejak gi buat last booster shot last month, dulu 9kg, so maybe skrg nak dekat 10kg kot...
Tinggi - last measurement masa booster shot gak was 80sm, tapi memandangkan baju sluar abis singkat, naik gak la kot...
Development:
1> Dah bleh melompat-lompat sejak kat skolah gym class pakai trampoline nih, balik umah dia melompat atas katil or else melompat keliling umah macam hantu cina
2> Berlari, memanjat, naik tangga pegang handle tepi (tak merangkak dah) tapi turun still duduk unjur kaki sebab ni minah gayat
3> buka & pakai seluar (baju tak reti lagi), buka & pakai kasut, nasib baik habit suka bukak diapers dah hilang
4> menyanyi ntah lagu apa ntah sambil main masak-masak or blocks dier, cakap toksah kata la, more than hundreds word in her vocab cikgu cakap, tapi dia baru cakap sambung 2 perkataan like "go out" or "read book"...tapi Nisa pelat sket tak reti sebut S so macam tisu jadi 'titu', susu jadi 'tutu'...yang peliknya, L, K, T, R ke dia bleh sebut lak macam car, red, yellow...
5> tak penah nangis unless betul-betul sakit (tahan sakit) tapi kaki kuat komplen nih...semua ni buat kat skolah jer, kat umah asik whining Cikgu citer, skali tu, kat skolah memang budak dilarang masuk dapur, tapi Nisa nak masuk, cikgu kata "No" so dia dok kat pintu dapur, tangan pegang pintu tapi kaki masuk dapur, saja 'dare-to' cikgu cakap, so cikgu takleh marah sebab dia tak fully masuk kitchen...then tetiba ada budak yang besar-besar dah baru abis kelas, nak air terus masuk dapur, apa lagi, Nisa pun bising la komplen sambil point fingers, apsal diorang boleh, saya takleh...hehheh...bahaya nihhh...last-last bila cikgu kalut dok kasi air kat budak-budak tu, Nisa tengok saper pun tak layan dier, dia pun masuk gak kitchen...hahaha
6> tau kaler red, yellow, blue, green and purple...purple tu peberet kaler dia, balik-balik amik kaler purple or point benda yang kaler purple...bleh kira one to five jer, tapi kita kena sebut one and dia sambung sampai five
7> suka berkawan, kat playground memang ajak orang main "come..come" tapi dia mesti jadi leader, orang ikut blakang, dok terikut sebab kat skolah she's the queen, bebudak sumer beralah kat dier sebab youngest...pastu pandai lak buat system barter tukar makanan kat skolah...kalau mama kasi bekal snack yang tak sedap, dia kasi kat kawan-kawan, then mintak yang diorang punya (cikgu la cakap)...patut la mama heran naper ada biskut tu lambat abis (kalau sedap dia simpan) dan biskut tu sehari jer abis...mama ingatkan sedap, beli la lagi, then 2-3 hari baru cikgu cakap jangan beli biskut tu dah coz Nisa's not very happy with it...cheiitttt
8> Dalam proses potty train, cikgu cakap ada time dia ok, ada time dia taknak pakai potty walau dia dah tau cakap bila nak poo-poo or wee-wee a few months ago...but since still young, takpe la...

Ntah la...macam-macam Nisa nih, mama pun ingat-ingat lupa sebab dah biasa dengan kerenah budak cheeky ni, you'll never know what's on her mind, but you can guess it's something cheeky from her grin Anyway, jawapan kepada soalan cepu emas korang...hehheh...lambat lagi la, syok enjoy dok dengan Nisa nih, tunggu korang ada anak then aku tambah...hahaha...unless...accidently ler ek


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net