Danisha's FotoPage

By: Danisha Danisha

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 5-Jun-2008 21:20 Email | Share | Bookmark
Nisa kena measles?

Tak nampak sangat...
Ready nak gi umah maktok...
Pun tak clear jugak...
Tak nampak gak ler...
Halllamakkk...Nisa kena measles lak!!!Abih ler badan budak sorang nih...ish ish ishhhh....
It all started on Tuesday night, balik school mama notice bontot & private part Nisa merah, dia cakap sakit, jalan mengangkang jer, buka diapers tengok yarabbi merahnya!!!Boh ubat yang doktor prescribe biasa tu, sebab Nisa memang kulit sensitive, kalau poo-poo kena terus basuh or else jadi camni...rasanya silap mama & papa ler pagi tu before gi skool Nisa poo-poo, but since dah dalam kete on the way gi skool, mama biar jer, cakap kat cikgu Nisa poo-poo so terus cikgu masuk dalam toilet, nak mandikan pun before start skool...then at night, about 1:30am, mama tersedar Nisa badan panas sangat, amik temp 39 something...kasi makan ubat demam biasa then monitor sampek pagi, so mama & papa menguap-nguap gi keje, but Nisa ceria sepanjang hari without any further fever mengikut cikgu dier, and memang masa gi amik kat skool body Nisa normal jer... But masa kasi mandi petang tu, realized badan Nisa dari kaki ke peha ada banyak small red spots...memang Nisa these few weeks slalu demam malam, then siang ok, and kalau dia demam high temp, bila nak baik dia sure naik rashes, but ni pelik sket, bukan macam rashes Nisa slalu naik...furthermore ada rashes kat diapers area lak, so nak bawak gi specialist, dah tutup malam-malam nih, so gi la doktor klinik biasa...mengong nyer doktor, dia just tengok-tengok, haram tak pegang langsung, amik temp pun pakai yg tempek kat kepala tu...kita tanya dia "Demam campak ke?", dia jawab "Kot" Then cakap la kat dia Nisa ada demam malam semalam, dia angguk jer, then bila kuar, tengok-tengok dapat ubat batuk kaler hijau & calamine lotion, with MC satu hari...Aaaa???Am I missing something here? Papa hangin tol but since Nisa no temp, takpe la tunggu esok gi specialist la...
The that night, actually at about 5am, Nisa bangun cakap nak water, then mama pegang...Eh! Panas lagi!! Amik temp over 40!!!! Mama & papa panic, kasi ubat bontot terus, tak cakap banyak, monitor sampek pagi again...Bila dah cerah, nampak the whole blakang Nisa pun dah ada spots termasuk tangan skali lak...mama & papa jenuh baca buku la search web while waiting time specialist buka clinic, agak-agak chicken pox ler but dua-dua tak penah tengok camni sebab kecik-kecik jer...and again, fever langsung takde, temp 36.1 jer...Then call dua-dua maktok mintak advice, maktok SP soh bawak mai kat dia, maktok AS dah bising kalut nak datang Prai But cakap kat maktok AS, nak bawak gi doktot skali lagik dulu...balik SP maktok tengok cakap 'campak sekam', mama & papa di'briefing' dengan pelbagai petua tradisional...cousin papa & tokcik KL pun ada kat umah maktok, so everyone fussed about Nisa, Nisa ceria cam biasa main dengan Kak Tisha anak cousin papa (Kak Jai)...Mama & papa gi bank buat road tax ler, then cari air kelapa satu SP, last-last jumpa kat gerai depan jalan masuk umah maktok
By petang, tetiba Nisa ada temp sket, thermometer tak bawak so bawak gi specialist usual Nisa kat Cutie Care, dia cakap bukan measles but other infection coz Nisa just demam malam, takde batuk, selsema or mata merah...pastu ceria jer takde letih ke mende...dia check abih semua ok jer selain dari rashes & demam tu, so mama & papa dapat MC lagik untuk monitor demam Nisa But Maktok SP dok still cakap tu demam campak, teruk ler mama & papa kena marah macam-macam, siap salah satu petua is budak demam campak takleh kene marah...and rasanya Nisa paham, dia buat perangai betollll!!!! Taknak makan la, buat aper pun serba tak kena, asik-asik nak report papa kat maktok (ini dua ekor tak buleh dekat, suka gaduh)...
Last-last papa ajak bawak Nisa balik walau asalnya nak tinggal kat maktok since Nisa dah bleh tido dengan maktok ni...papa takut Nisa spoilt Dalam kete papa diam jer buat dunno, Nisa pun tengok papa dengan tak puas ati (sama jer la korang berdua)
Bermacam petua la maktok kasi, kene mandi banyak-banyak, jangan marah dier, jangan kasi makan any kind of fruits (ni satu masalah besar since Nisa is crazy about fruits)...jangan letak any cream, jangan mandi bersabun...adussss...doktor cakap lain, petua tradisional lain lak...ni kene tanya advice Maksu Fiza nih...helpppp!!!
So gambar Nisa before gi umah maktok (as you can seem ceria jer)...spots tak nampak sangat since camera henpon tak power...but by petang tadi dah naik ke muka dah spots tu...doktor cakap very fast, usually take a few days, so that's why he ruled out measles...fever still on & off but not that high...semalam dah takde fever malam...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net