Danisha's FotoPage

By: Danisha Danisha

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 7-Jul-2008 12:00 Email | Share | Bookmark
Nisa at 21 months


Mama drank too much coffee after lunch, akibatnya malam takleh tido lak...so sesajer update bab Nisa even though dah almost 2 weeks Nisa mencapai umo 21 months So these are aper-aper bende baru or perangai baru yang Nisa developed since the last updates which was...when she was 18 months???
1)Game Follow the Leader
Ni kira latest gak, baru this week, Nisa dok ajak main macam 'Follow the Leader'...kira Nisa buat la apa-apa aksi silly ke, funny ke macam angkat tangan dan sebelah kaki, or buat muka aper-aper...mama & papa kene ikut Nisa sampai last-last sumer gelak-gelak...it all started kat Giant waktu queue up nak bayar...hehehe...dah jadi peberet game sementara kami queue up or before bedtime
2)Bantal busyuk
Since lahir, Nisa tak penah nak apa-apa comfort thing macam blankie ke, doll ke mende...But mama ader bantal busyuk...hahaha...actually masa kecik, mama ada blankie yang habit tu dibawak sampek ke besar panjang, then sebab mama dapat masuk asrama, malu la nak bawak blankie, so Maktok buatkan bantal kekabu kecik bentuk heart, siap bawak bantal tu ke jepun tuuu...hehehe...tup tup, lately Nisa lak dah rampas bantal tu, siap berebut dengan mama waktu tido sebab Nisa nyer habit sambil minum susu suka gentel bucu bantal, but don't know why lar, dia berminat dengan bantal mama, sampai dah ilang bau busyuk bantal tu, jadi bau masyam Nisa lak
3)Counting
Actually, since nak dekat 18 months kot, Nisa dah bleh count one to five, cuma six to ten tu asik terbalik sana sini...ikut sedap dier la mana masuk dulu. yang penting ending dier ten But lately dah ok dah sket, pastu kadang-kadang masuk yang belas-belas tu, just still terbalik sana sini...ABC dier dah out, tak berminat dah...gamaknya sebab mama dulu accountant, Nisa pun suka nombor je la kot...Kalau picture book tu bagi la brapa buku, dia hafal semua gambar, even kalau story book dia boleh cerita balik (kalau dia ada mood nak layan), tapi ABC malas betul dier...but since mama & papa pun bukan kaki study, papa cakap takpe la...hahaha
4)Singing
Haaaa...ni dah riuh satu umah dah...bukan kat umah jer, dalam kete ke, sambil shopping ke, as long as she's feeling happy (kalau teramat happy she will sing 'Happy Birthday To You') or if she's bored, then Nisa will sing...So akan dengar la 'Tinkle Star' ke, 'Are You Eeping' ke, 'Baa Baa Back Ship' ke...paling sakit ati is 'Ya-yo' (Old McDonald)...sebab kadang-kadang bila kita bebel kat dier, dier akan sengih pastu tengok kita dengan mata bersinar-sinar then kata "Eee Ya, Eee Ya, Yooooo!"...Grrrrr
5)Reporter
Hehheh...ni dua-dua maktok pun dah tengok sendiri...hehehe...camner Nisa bleh jadi reporter yang baik...paling kuat komplen nyer is "Papa beat me"...hahahaha!Even maktok pun terkena, walau tak beat her pun, but if she can't get what she wants from you, then dia akan komplen la orang tu beat her...paling syok is bila Nisa balik skolah, tanya ler dier buat apa kat skolah, then dia akan cerita la "Nisha play toys, Nisha play with Nicole or Jack-Jack(her best friends)"...then mula la citer pasal "Amy beat me" or "Calvin beat me", dua-dua ni cikgu dier kat skolah...or Sashmita ke Kah Yee beat me, dua-dua ni budak yang Nisa tak ngam sangat...hehehe...Tapi bila tanya betul-betul, pusing la dua-tiga round, she will tell you that she actually fell or maybe she's the one who beat people...Nisa is quite a bully gak even though she's the smallest, but her teachers said they are monitoring...
6)Experimenting
Haaa....yang ni for sure turun perangai papa ler nih...pantang ada bende jer, macam-macam la dia experiment...but not sure why, paling Nisa suka is mengorek mulut orang, dok tengok gigi la, lidah la...ishhh...nak jadi dentist ker? Curious gak nak tau aper ler yang Nisa nampak, but kids this age memang curious, semua benda nampak interesting & maybe exciting for them...Ants ke, bunga ke, katak ker, semua dia nak tengok, kuis-kuis & at last tamat la riwayat bende tu...kalau kecik la...katak tu pun nasib baik mama tak kasi pegang But this gal has no fear, even cikgu-cikgu dier cakap, she dares to try, and kalau kita tak kasi, lagi dia challenge nak buat, and since cikgu-cikgu dia semua trained in oversea, diorang buat macam anak-anak mat salleh la, biar jer...hehehe...anyway, good survival kit for Nisa gak
7)Cakes, Ice-creams, Candies etc
Hmmm...after successfully managed to deter Nisa from sweet things until now, KONONNYA LA...mama got to know Nisa dah pun makan benda-benda tu kat skool time birthday party Cetttt...the skool meals semua healthy things sebab tukang masak is actually the cikgu besar himself was a chef trained in Aus...once mama kasi Nisa snack biskut Tiger pun kene marah sebab too sweet, tak bagus katanya...hehehe...alih-alih, ada exception lak bila birthday budak-budak dapat cake & ice-creams...but of coz la, what do you expect? Takkan nak makan carrot stick kot...hahaha...But these things are just a treat for Nisa once in a while...hmmm...rasanya mama & papa patut ikut diet Nisa nih
Tantrums
Yeeeaaaa!!! Since reaching 2 years old nih, Terrible Two Nisa dah mula ler kuar Woooo...dah pandai ngamuk jerit-jerit, hentak kaki...paling susah is dia suka pukul orang when she couldn't get what she wanted or how she wanted it to be...So, to discipline her, Nisa kene grounded, in term of no Pingu or TV for the night, so she must go straight to bed...kalau Nisa mistreated her toys, the toy will go to 'jail', or even Pingu CDs pun go to jail, which is actually a plastic box to keep all the things away from her until she behaves better...But ini budak, like her teachers said la, if for an adult we'll call cunning, but since she's just a tot they call it cheeky & smart (but will be monitored also to avoid growing out to be cunning)...1-2 kali, she learns it already, so after puas mama bebel, papa pun told her to behave and what's wrong or right, she'll come to you and say "I'm sorry" in a way that melt anyone's heart Teachers pun angkat bendera dengan ini budak Mama & papa lagi la...tak tahan nak gelak

Another 3 months or so before Nisa's 2nd birthday...Unfortunately, her birthday is before raya, so surely Nisa takleh buat birthday party kat Skool sebab dah start balik cuti, so sambut raya & birthday la nanti kot Ntah apa lagi akal ini budak, mama taktau ler nak pikir Cikgu pun dah pening sebab hari-hari kena pikir camner nak get ahead of Nisa, coz she learns things so fast, not in academical ways...the 'other' ways nasib la cikgu-cikgu


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net