Danisha's FotoPage

By: Danisha Danisha

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 27-Jul-2008 23:24 Email | Share | Bookmark
Nisa at 22 months

New toys...try buat bentuk bulat
Fokus fokus fokus
Bentuk lain plak (sempat cheese tu!)
Dekita!!(Ingatkan dah siap...tersilap ropanya)
Sambung buat lagik
Yatto dekita!!!
Aiyakk...tensen betui bluetooth software dalam laptop mama hilang lak, tu sebab lama tak update fp

Okek, ni gambar lama actually, about 2-3 weeks kot, mama & papa dok tengok Nisa suka main puzzles, but keep getting frustrated coz puzzles dibuat either using wood or kertas, so asik rosak jer...Nisa nih pantang kalau benda koyak ke buruk-buruk sket nih, nak complete and cun sentiasa...then one day, while jalan-jalan kat Carrefour, mama nampak benda alah ini, RM25 jer so terus mama grabs it, hadiah kat anak mama yang sorang nih...gambar ni masa makan kat Secret Recipe, papa kasi Nisa main to buy more time sambil tunggu food...the first time main Nisa dah buat macam-macam bentuk, bulat la, U la, pintal-pintal la...so happy Nisa dapat this toys, mama and papa really on bended knees la, saper la the genius yang cipta benda ni, mama nak gi kiss dia, punya la happy coz kami dah pening kepala cari toys yang sesuai untuk Nisa coz Nisa ni mainan biasa sehari main dah boring, dolls ke gitu-gitu tu takyah la...buang duit jer...so buat masa ni, Nisa still dok main toys ni, and kadang-kadang menyalahgunakan (seperti biasa) untuk buat benda yang tak sepatutnya...

Tomorrow Nisa's going to be 22 months...sket lagik nak 2 tahun nih, not much changes la, just mulut makin becok jer skarang...So her development:
1)Nisa can speak a lot, with wide range of vocab, just pelat sket la (cakap tak teruih orang Kedah kata )...Once, papa gi out-station S'pore, mama amik cuti tapi still antar Nisa gi skool, and Nisa bleh baca kot plan mama nak tido kat umah sebab mama tak siap-siap macam nak gi keje, pakai t-shirt jer, so bila sampai depan skool, Nisa buat perangai berdiri depan pagar merengek nak balik Bila cikgu-cikgu dia dekat ngan dia,dia cakap "Go away", then siap cakap kat cikgu yang specialized untuk jaga dia sorang tu (Aunty Amy) "Amy, go away to toys"...hehehe...but of coz la, diorang nih cikgu, dah masak dengan budak-budak nih, so diorang ajak Nisa masuk, cakap there's something interesting inside...dekat 10 minit kot baru Nisa masuk, muka macam tak caya kat diorang but she knows dia dah kalah, so taknak babai mama (turns her back on me)
Then masa papa takde gak, malam tu tido dengan mama, tetiba Nisa bangun gerak-gerak badan mama, cakap "Mama...takut"...Mama tanya "Takut what?"..."Takut walrus" Actually, ni semua start lepas beli satu CD Pingu tu, Nisa memang die-hard fan Pingu so dekat satu set CD Pingu dah Nisa collect, yang satu siri tu, ada Pingu with nightmare, Pingu nampak giant walrus, memang walrus tu digambarkan funny, but to a 2 year old eyes, seeing a strange looking walrus in a big screen tv is scary, sian gak la, dia lari sembunyi kat dinding, ngendap-ngendap takut masa tengok Pingu tu, terus terbawa-bawa sampai skarang...
Then again, time papa takde tu, sebab papa flight tengahari, pagi antar Nisa papa tak babai Nisa, so bila mama gi amik Nisa petang tu, Nisa dah tanya "Where papa", mama cakap "Papa work, naik airplane"...then the next few days, kadang-kadang Nisa tanya papa where, mama tanya balik where do you think he is?Nisa akan gelak-gelak jawab Papa work, naik airpplane...hehehe...Then, bila papa balik, anak papa merajuk dengan papa, taknak tengok muka, kelakar tol!Papa dah sedih, puas pujuk, Nisa mengerekot jer taknak kat papa, tarik muka cebik macam nak nangis...dan papa termakan la taktik Nisa, dua hari berturut bawak Nisa gi main kat pool, spend quality time with nisa la kononnya, but actually, Nisa wins!
Paling malu for mama is, masa Maksu, Paksu & Anis balik, then kasi souvenir for us, ada soft toys kiwi & koala...mama tunjuk Nisa, "Nisa see, Maksu give bear bear"...Nisa cakap "This koala la"...Aiyakkkkkk!!!Malu nyer aku...hehehe

2)Selain tu, kalau Nisa buat salah, mama bebel kat dier, dia paham and angguk, but just takleh control temper and frustration bila kene grounded or tak dapat apa dia nak...hehehe...Other than that, Nisa bleh dengar CD lagu budak-budak, mama beli collection Baby Einstein, dengar seround then Nisa dah nyanyi, kalau tengok VCD plak Nisa dah ikut menari...

3)Dah bleh soh Nisa buat keje umah....hehehe...Kalau dia tumpahkan air ke foods, keje paling Nisa suka is soh dia kemaskan balik, especially bila soh lap-lap nih, cepat jer lari gi amik kain, biasanya dia akan amik kain buruk yang dah diguna letak kat sink, kalau tak sampai she sensibly take her chair, then panjat naik amik kain...kalau cakap amik kain baru, Nisa akan amik dalam laci...

4)Since masuk skool, Nisa dah jadi sensible girl, lepas main simpan balik, sebelum tido akan kemas barang dier, pastu make sure tv & vcd player ditutup....kekeke...pastu kalau dia nak buat something, akan tanya mama & papa dulu, contohnya nak amik kain buruk untuk lap air tu, dia takkan pandai-pandai panjat, mesti mama or papa ada, if not dia takkan buat...same with kalau main kat playground, dia akan tunggu mama papa angguk dulu, kalau tak kasi dia nangis tapi takkan pegi, just mengamuk sakan la, but she won't dare to even step in the playground area, cuma sambil ngamuk tu, dia akan step in sket-sket...hehehe, sampai dah dekat...very notty nih...

5)Nisa dah girlie-girlie sket, slowly....hehehe...cikgu cakap Nisa suka pakai dress, kalau mama pack baju ada baju dress, Nisa nak pakai cepat-cepat...so mama pun beli la banyak dress...but Nisa still tanak main dolls...yet...takpe...slow-slow...nanti kawan dengan Anis kot jadi bertambah well-behave and feminine


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net