Danisha's FotoPage

By: Danisha Danisha

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 15-Aug-2008 12:00 Email | Share | Bookmark
Nisa's Daily


The pic taken during Gas's wedding

The pic takde kaitan dengan entry ari ni, sajer jer letak...Kali ni nak citer pasal Nisa's daily routine, might change though, sometimes
Weekday
Morning
Bangun dalam kol 6, mintak susu, might fall down to sleep again, or else akan bangun terus segar bugaria (vocab dari papa)...usually if this happens, it's due to Nisa nak poo-poo
At about 7:30am, either watch cartoon in PHDC or VCD Pingu peberet...skarang ada peberet DVD baru, citer Snow Buddies, Disney nyer part 2 of Snow Dogs...Time ni kalau ajak pi school for sure jawab takmau, or else she ignores us (sign that she doesn't want to go to school).
By 8am Nisa and mama papa akan kuar umah, Nisa will go to school and mama papa heading for work. Biasanya masa dalam keta, on the way to school tu, biasanya Nisa akan taknak gi school, but bila sampai jer, berlari turun, ignore terus mama papa Ye la, dah nampak kawan...hehheh
So kalau kat school tu, mama taktau full schedule but Nisa will have her showers, meals, classes, play time, story time, nap time and snack time from 9am to 5:30pm.

Evening
Mama papa pick up Nisa at school. If the principal ada masa, akan chit chat with him about Nisa's development or apa-apa berita/isu semasa. If we are early, we'll stop at Giant hypermarket, Nisa's peberet so that nisa bleh lari-lari, naik beskal free, then at last play slide kat luar kaunter area Giant tu. If mama or papa or both penat, we'll have dinner out, but if not akan balik umah masak. Nisa will take her shower with papa, then off to watch her fav VCD or DVD. Papa bertanggungjawab to entertain Nisa, do anything to make her forget about "TUTU!" which is her milk bottle sebab mama taknak Nisa minum susu before dinner

Night
After dinner, Nisa will either play toys, or color her coloring books, or watch TV or VCD/DVD. Biasanya mama and papa will try to distract Nisa from her DVD/VCD, so kalay PHDC ada citer Pocoyo, Thomas, Noddy, Mickey Mouse, Little Einstein or Jojo's Circus, so ok la sebab Nisa akan tengok tv, if not, dia akan tengok VCD/DVD in her nursery room. But lepas abis 2 round Pingu, or half way citer Snow Buddies tu, biasanya Nisa dah boring so dia akan kuarkan toys ajak main, or else coloring la.
Bila dah nak tido, Nisa akan cakap "Bum bum, go room", so mama akan temankan Nisa tido, papa akan buat susu sebab Nisa akan request "Hot tutu". Nisa akan pilih 2-3 books (mama limitkan max 3 book jer), then mama akan baca book kat Nisa. After the last book, mama biasanya akan purak-purak sleepy, menguap then cakap "Mama sleepy" then pejam mata, Nisa pun akan fell asleep gak. If mama tak tertido dalam purak-purak tido tu, bleh la bangun balik and sambung tengok TV dengan papa, or if not, papa meh join tido gak...hehehe

Weekends
Morning
Nisa will go to school half day for the first 2 weeks' Saturdays. If on other weeks, kami semua akan bangun lambat...hahaha If Nisa gi school, lepas antar Nisa, mama papa gi wet market, then breakfast kat mana-mana before pick up Nisa.

Afternoon
After lunch, bi-weekly Saturday we all akan panggil cleaning service to clean the house thoroughly, yang sket-sket tu mama papa dah buat ari-ari So these Saturdays memang tak kuar, dok umah jer.
Nisa pun kalau gi school half day, balik tu dalam kete dah tertido sebab kepala dia dah tune kol 12 time tido. Biasanya tido sampai kol 3.
If Saturday tak kuar, Sunday akan kuar, biasanya akan gi Penang. If not, the Saturday itself dah gi Penang. Biasanya kalau long distance camni, Nisa akan tido dalam kete so papa will keep on driving sampai kol 2:30 at least so that Nisa tido puas-puas dah. Bila Nisa bangun, by that time dah sampai mana-mana mall so akan round la. Fav place mama actually Queensbay coz bleh letak Nisa kat Kid's Park Jusco tu, papa tunggu Nisa and mama gi shopping But kalau slalu sangat boring gak so kekadang gi Gurney. Nisa tak enjoy sangat urney, so usually memang Queensbay la target, so Nisa akan main sampai dia sendiri taknak main. Orang lain beli tiket for 20 minutes playtime jer, Nisa biasanya double (40 minutes), sampai budak jaga park tu heran ingatkan beli tiket for two
If Saturday yang Nisa tak school, kalau tak kuar, memang stay kat umah. if not, kalau rajin maybe travel jauh sket like gi Zoo Taiping ke, mana-mana recreational park. then Sunday dok umah lah.
Every month, Nisa akan balik Sg Petani sekali, Aloq Staq sekali. So kalau balik ni, biasanya nisa kena tinggal kat umah, maktok sekalian akan layan, while mama papa kuar dating...ahaks

Evening
If Saturday tak kuar, or kuar dekat-dekat, petang papa akan bawak Nisa mandi pool kat umah. Kalau kuar tu, still kat luar la. Same case kalau Sunday yang kuar gak. We usually akan kuar one of the 2 days jer, so the other day akan rehat kat umah.

Night
Skarang mama nak gelak ler plak...kekeke...coz Nisa's night time memang routine giler. Same every night, unless if we went outing yang jenis lajak ke malam nih, so malam Nisa akan still berlari sana sini, taktau la bateri apa dia pakai, kalah Energizer nih She'll only fell asleep on the way home.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net