Danisha's FotoPage

By: Danisha Danisha

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 28-Oct-2009 12:00 Email | Share | Bookmark
Welcoming...Idlan Hakimi Ariff

 
After 21 hari baru mama berjaya upload gambar Idlan Hakimi Ariff ni...hehehe...My 2nd pregnancy is quite an adventure, more challenging than with Nisa, but alhamdulillah, baby selamat dilahirkan on 29 October 2009 at the same place as his sister before, INS Specialist Center. How I came up with the name?Again, macam Nisa dulu, the baby chooses his name Idlan maksudnya adil, Hakimi is bijaksana and Ariff tu family name again.
Starting at 7 months, I've been having pains and contractions, maybe due to work and life stress, requested for bedrest but degil gak so on medication to avoid premature delivery.Degil bukan apa, coz I've just accepted a job assignment which was what I always wanted to try, it's just 3 months thingy anyway.
Then at 8 months the pains and contraction got worsen, baby dah engaged but since cervic not diluted ok la, but very risky so doc kasi surat soh no travelling and bedrest, on medication lagi, so start working from home time bulan puasa, ingat boleh rest but banyak betul gangguan lain tapi sabar je la. Berjaya tahan baby sampai reach 9 months, alhamdulillah...
At 37 weeks doc cakap takmau take risk dah, so if takde contraction nak buat c-sec on 2 November which the baby will be 39 weeks, EDD actually 11 November, but ok la. Actually mama & papa nak choose date 29 October coz Nisa lahir 29 September, papa besday 29 January, tapi doc cakap better do a bit later, so takpe la, ikut doc.
Tapi nak jadi citer, on 28 October tu mama demam, so mama risau gak kot tak sempat baik sebelum c-sec date, takut nanti baby demam ke, so next day tu mama gi la drive sengsorang kat doc.Parents nak ikut tapi mama cakap takyah la, jap jer nak amik ubat demam yang ok untuk pregnancy. So gi jumpa doc tu, dia prescribe ubat semua, then dia saja-saja cakap why not kita buat CTG, just to see how the baby is doing, so mama pun ok la. Tup tup result came out not good, terus emergency decision doc nak buat c-sec in another 2 hours, sempat tepon papa and parents. Mak dah gelabah, my hubby pun macam tak caya, soh doc tunggu sat dia nak balik amik flight but doc cakap mana bleh tunggu, so at last mama masuk operation room without anybody, sengsorang jer, time tu sayu gak but be brave
Masa buat epidural la mende, seperti biasa serik la nak pregnant lagi, hahaha! Tambah bila masuk operation room tengok lampu besar tu, taktau naper, ngeri But bila nampak baby keluar, diorang kasi kiss baby, rasa sebak lak...hehehe...Masa Nisa dulu, lepas keluar je doc cakap "Quick, I want to know her weight" and she came out as 3.95kg. Idlan ni mama tengok tau tak besar macam kakak, but doc cakap "He's quick a tall chap!" and nurses terus cakap "Amboi, tinggi nyer idung!" And Idlan is just 2.9kg with length 55cm. Agaknya kalau tunggu sket lagi dia sempat chubbykan diri, can reach 3-3.2kg kot, but he came out right on the date mama & papa nak, 29 October though he's still quite skinny, but other than that he's healthy.
Papa sampai 4 hours later masa mama dok drowsy, but since Nisa tak biasa separate dengan mama, papa berkorban tak jaga mama so mama dok sengsorang kat ward. Dah la bilik yang dibook for 2 November tu ada orang pakai, pastu takdak bilik VIP kosong, so mama kena dok ward 10 org Semalaman takleh tido sebab macam-macam bunyi ader. esok paginya baru masuk bilik VIP, baru bleh rest.
After 3 days Idlan & mama boleh balik, happy gak coz Idlan tak kena tahan for jaundice macam kakak dulu, but then after a few days dia develop jaundice, nurse Jabatan Kesihatan soh pi check GH so ikut la diorang, kang bising lak. Hari-hari amik darah, bacaan dia 200 over tapi tak lebih 250 so diorang cakap tak perlu admit, kami ikut la, mana tau kan. Then dok maintain dekat 14 hari same thing, mama tak sedap hati, pi chcek lagi bacaan tepat 250 lak, baru diorang kasi nak admit tapi mama bawak ke private. Kat sana terus diorang buat full check-up, Idlan dah kena pneumonia and infection liver, geramnya! Terus kena oksigen mask la antibiotik, masuk special care unit, tube sana sini, mama meraung tengok. Further check discover that actually his left kidney ada mild swollen, UTI. Ada a few reason but we ruled out others than blood infection (kot masa dok check darah kat GH) and birth mal-deform. Doc cakap usually kena warded 7-10 days but Idlan is very strong boy, he strived and came out of ward after 6 days lepas doc clear pneumonia & liver infection. Both disebabkan air kencing from his left kidney tak turun as it should be but tendang balik, ada yang dah masuk lungs and liver so causing the infections. Now since both cured, just nak check kidney dia jer but have to wait 2-4 weeks after hefinished his current antibioric first to rule out blood infection.
So our first 21 days was quite an adventure tapi syukur Idlan dah sihat dan selamat with the family...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net