Danisha's FotoPage

By: Danisha Danisha

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 2-Oct-2006 13:36 Email | Share | Bookmark
Entering the world...

On her birthday
Balik rumah
Cam eskimo
Hobi
Sinyum
 
 
Name: Nisa Humaira Ariff binti Shafizal Nazlan
Date/time of Birth: 29/9/2006 9:31am
Weight: 3.95kg
Lenght: 51cm

Presenting to the world...hehehe...my baby Actually due date betul nyer 4/10/2006 but masa check up 2nd last (24/9), doktor takleh detect berat baby, kat monitor kuar tanda soal jer, but he estimated the baby to be about 3.1-3.2kg. Memang dari awal pregnancy the baby cam besar sket, terlebih 2 minggu tumbesaran dari baby lain, but doktor ingat nanti final few weeks berat dia akan stable. Tapi as precaution, doktor soh datang balik on 28/9 for check-up. So lepas buka puasa on hari tu, I went to the maternity center with my hubby, lagi skali computer tak dapat detect berat baby, pastu gambar scan nampak sendat penuh. Doktor cakap dah takde ruang, baby too big, agak-agak dalam 3.7-3.8kg and my body build tak cukup utk kuarkan secara normal, lagipun first baby, doktor taknak take the risk, kang ada yang sangkut bahu ke aper, so he suggested caesarian section on the next morning.
Malam tu the whole family takleh tido, sebab labor via c-section ni takde saper in the family penah experience. Tapi sebab dah tahu awal, so ready dah la Kemas beg, barang sumer, just kokoro junbi (psychological/emotional) tu tak prepare. Kol 8 masuk labor room for bius sumer, bius half jer so I was concious during the whole event, cuma tak nampak sebab diorang tutup ngan kain. My darling sis-in-law temankan in the labor room, memang tabik spring kat dia, very calm and soothing. My husband sepatutnya bleh masuk, but doktor tengok muka dia pucat, so tak galakkan...hehehe Operation room tu cam tempat borak dan ngumpat, kami borak pasal politik la, isu semasa ngan doktor and nurse, diorang pun boleh kutuk-kutuk doktor dan nurse dalam maternity center tu...lawak betul!
9:31am, lahirlah Nisa, nangis kejap je First skali, doktor terus soh confirm berat, terkejut semua bila nurse cakap 3.95kg. Sket lagi 4kg. Doktor terus cakap, luckily dia suruh buat c-section ari ni, kalau tunggu due date, bleh jadi 4.1kg 3 hari terlantar kat wad, first day syok la bius still ada, excited asik cakap jer sampai kena marah soh tido 2nd day baru kenal dunia bila pain killer dah wear off, sakitnyaaaa!!!
Bercakap tentang Nisa, nama Humaira ni dia pilih sendiri sebab satu malam masa still dalam pregnancy, I dreamt ada suara lelaki sebut nama ni berulang kali, cam panggil. Actually nak kasi nama baby Danisha Nazlin. So bila mimpi tu, heran gak sebab rasa penah dengar, then semak dalam buku makna nama muslim, maknanya 'pipi merah' atau 'putih merah'. Then bila cakap kat my hubby, dia cakap nama tu panggilan Rasulullah kat Aisyah kot. So it seems like the baby dah pilih nama dia sendiri, sesuai plak tu sebab kulit dia memang cam putih merah, kami just cari satu lagi nama pendek untuk letak kat depan, dan pilih Nisa yg bermaksud 'gadis'. Ariff tu turun dari nama I ler...hehehe So inilah Nisa Humaira Ariff...Yoroshiku!


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net